Ensimmäinen maailmansota alkoi 100 vuotta sitten.


Elokuun 5. päivä Itävalta-Unkari julisti sodan Venäjälle. Kolmiliittosopimuksesta huolimatta Italia pysytteli vielä tässä vaiheessa rähinöistä syrjässä selittäen, ettei kolmiliittosopimus sitonut sitä silloin kun Itävalta-Unkari esiintyi hyökkääjänä.


Britannian välitysyrityksistä huolimatta 28. heinäkuuta 1914 Itävalta-Unkari julisti sodan Serbialle ja tapahtumat alkoivat vyöryä jotenkin näin:

Kunnon aito reliikki! Saatiin myyntiin erä itävalta-unkarilaisia Suomeen tuotuja vuosimallin 1917 teräskypäriä, tuttavallisemmin "Sarvikypäriä". Nämä ovat nähneet pitkää ja kovaa käyttöä sieltä itsenäisen Suomen alkuhämäristä asti, aika kova pala historiaa jota ei ihan liikaa maailmalla enää liiku.

Suurvallat. 1. osa : Entisiä suurvaltoja sekä Itävalta-Unkari ja...

Kunnon aito reliikki! Saatiin myyntiin erä itävalta-unkarilaisia Suomeen tuotuja vuosimallin 1917 teräskypäriä, tuttavallisemmin "Sarvikypäriä". Nämä ovat nähneet pitkää ja kovaa käyttöä sieltä itsenäisen Suomen alkuhämäristä asti, aika kova pala historiaa jota ei ihan liikaa maailmalla enää liiku.

Itävalta-Unkari ei ehkä ollut taantumuksellisin (koska taantumuksellisin valtio oli tuolloin Venäjän keisarikunta). Mutta muinaisjäänne kuvaa hyvin kaksoismonarkian tilaa. Eri vähemmistökansallisuuksien asema oli paljon heikompi kuin itävaltalaisilla ja unkarilaisilla, joilla oli hegemonia valtakunnassa. Jopa kruununprinssi Rudolf kehitteli liittovaltiomuotoista valtiosääntöuudistusta Itävalta-Unkarille, mutta ei saanut isältään sille myötätuntoa.

Kun prinssi Rudolf 30.1.1889 teki itsemurhan nämä uudistusmieliset ajatukset jäivät historian unholaan.

Reaalitulot kaksinkertaistuivat vuosina 1870-1910. Ja tämä perustuu tilastoihin jossa huomioidaan myös väestönkasvu. Eli asukasta kohden kasvu on ollut hieman yli 1.7%. Koska Itävalta-Unkarin itäosissa kasvu oli keskimäärin nopeampaa kuin imperiumissa ei Suomen talouskasvu ole ollut Euroopan nopeinta mutta aika lähellä sitä.

2500 vuotta sitten Itävaltaan syntyi kelttikansojen yhteenliittymiä, joita voidaan pitää ensimmäisinä tämän alueen paikallisvaltioina. Keltit kävivät kauppaa Rooman kanssa. Vientituotteita olivat rauta, kulta ja suola. 2000 vuotta sitten nykyisen Itävallan alueet olivat osa Rooman valtakuntaa. 300-luvulta alkaen Rooman valta heikkeni. Itävalta oli kansainvaellusten näyttämö. Seudulle asettui germaaneja ja slaaveja. 800-luvulta alkaen Itävalta kuului Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan valtapiiriin. 1400-luvulla Itävallan arkkiherttuakunta vahvistui alueensa mahtivaltioksi. Vuonna 1867 perustettiin Itävalta-Unkari, kaksoisvaltio, jota hallitsi Itävallan keisari.


Ensimmäisen maailmansodan synty | Essee

– Unkari toimii juuri niin kuin kaikkien jäsenmaiden olisi pitänyt alusta lähtien toimia. Unkaria kovisteltiin 2015 kovasti siitä, että se sulki rajansa laittomilta siirtolaisilta, mutta sitten kun nämä ihmiset päätyivätkin Itävaltaan, siellä oli yhtäkkiä 100 000 turvapaikanhakijaa ja Itävalta teki tismalleen saman.

Ensimmäisen maailmansodan synty | Essee

Italia oli sodan alkaessa puolueeton. Tämä johti liittoutumienväliseen ”tarjouskilpailuun” siitä, kumpi pystyy tarjoamaan Italiallesuuremmat alueliitokset jos se liittyy mukaan sotaan. Ympärysvallatlupasivat Italialle laajoja aluelaajennuksia Itävalta-Unkarin kustannuksella,ja maa liittyikin mukaan sotaan ympärysvaltojen liittolaisena keväällä1915. Samoin lupauksin myös Romania liittyi sotaan seuraavana vuonna,mutta joutui keskusvaltojen miehittämäksi pian tämänjälkeen. Ympärysvaltojen avokätiset lupaukset liittolaisilleenvaikeuttivat sodan jälkeen huomattavasti rauhanneuvotteluja ja uudenEuroopan rakentamista.

Ensimmäisen maailmansodan taistelut ja ympärysvaltojen voitto

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Itävalta-Unkari hajosi. Vuonna 1920 Itävallasta tuli tasavalta. Vuonna 1938 maa liitettiin natsi-Saksaan. Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska ja Neuvostoliitto miehittivät Itävaltaa kymmenen vuoden ajan. Vuonna 1955 maailmansodan voittajavaltiot tunnustivat Itävallan itsenäiseksi liittotasavallaksi ja miehitysjoukot poistuivat maasta. Joulukuussa vuonna 1955 Itävalta hyväksyttiin YK:n jäseneksi. Itävaltalainen Kurt Waldheim toimi YK:n pääsihteerinä vuodesta 1972 alkaen vuoteen 1981 asti. Kansainvälisessä politiikassa Itävalta on pyrkinyt pysyttelemään puolueettomana. Wieniin on rakennettu suuri kansainvälinen keskus, jossa toimii monia YK:n järjestöjä. Itävalta liittyi EU:n jäseneksi vuonna 1995.

Eurooppa ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Kun sodan pitkittyminen oli käynyt selväksi, alkoi keskusvaltojen(Saksa, Itävalta-Unkari) ja ympärysvaltojen (Venäjä,Ranska, Englanti) välillä kilpailu liittolaisista. Turkki liittyipian keskusvaltojen puolelle, koska koki Venäjän suurimpana uhkanaitselleen. Myös Bulgaria liittyi myöhemmin keskusvaltojen rintamaanVenäjän aiheuttaman uhan vuoksi.

Taylor, A. J. P: Ensimmäinen maailmansota. Porvoo 1971

Itävalta-Unkarin talouselämässä on merkittäviä dynaamisia kasvukeskuksia: Wien, Pilsen, Praha, Budabest, Trieste ja Trentino jne. Lisäksi kovin talouskasvu alkoi siirtyä yhä idemmäksi ja modernisaatio oli pitkälle kehittymässä kunnes Venäjän tukeman Serbian tiedustelupalvelu ja sen perustama ja koordinoima "Musta Käsi" murhasi Itävalta-Unkarin kruununperillisen puolisoineen.

Torbacke, Jarl: Ensimmäinen maailmansota. Helsinki 1995.

Itävalta-Unkarin ulkoministeri kreivi Leopold von Berchtold (1863–1942) muotoili 23. heinäkuuta 1914 uhkavaatimuksen Serbialle, jossa vaadittiin 48 tunnin kuluessa anteeksipyyntöä ja murhan selvittämistä sekä Itävalta-Unkarin oikeutta osallistua murhan tutkimukseen.

Ian Westwell, Ensimmäinen Maailmansota, 2004, sivu 11

On olemassa tilasto eri maiden bruttokansantuotteesta per capita juuri ennen sodan syttymistä. Ne ovat kuitenkin jossainmäärin harhaanjohtavia sillä siinä näkyy monien maiden kuten Britannian, Belgian ja Ranskan saamat tulot siirtomaista (Afrikka, Intia jne) hyvin voimakkaana. Joka tapauksessa lukemat kuvaajasta poimittuna näyttävät tältä (lukemat muunnettu vuoden 1960 dollareiksi):

Britannia............. 980
Sveitsi....................980
Belgia.................... 890
Saksa......................720
Ranska...................670
Ruotsi.....................660
Itävalta-Unkari...500
Italia........................450
Espanja..................360
Romania................320
Kreikka..................300
Venäjä....................300
Portugali...............280
Serbia......................270
Bulgaria.................250

Näistä maista ainoa jonka talouskasvu on jäänyt 1860-luvun tasolle oli Portugali.

Mikäli lukemat muunnettaisiin tämän päivän dollareiksi täytyisi kertoimeksi valita lähes 8.4. Esim Britannian ja Sveitsin btk-lukema asukasta kohden olisi noin 8200 dollaria.

Koska Itävalta-Unkarin väkiluku tuolloin on ollut 52 miljoonaa ja Saksan 68 miljoonaa on Itävalta-Unkarin bkt ollut noin 53% Saksan bkt:sta mutta selvästi suurempi kuin Italian ja 97% Ranskan btk:sta.