Jalkapallon MM-kisojen tilastot
Jalkapallon vuoden 2002 MM-kisojen paras maalintekijä oli Kylian Mbabbe (Ranska) 8 osumallaan. Lionel Messi (Argentiina) teki 7 maalia. Neljään osumaan ylsivät Julian Alvarez (Argentiina) ja Olivier Giroud Ranska.
Jalkapallon EM-turnausta on pelattu vuodesta 1960 lähtien. Historian ensimmäinen EM-kultaa voittanut maa oli Neuvostoliitto, joka kaatoi Jugoslavian jatkoajan jälkeen numeroin 2-1 vuoden 1960 EM-finaalissa. Neuvostoliitto oli ensimmäisten EM-kisojen todellinen kestomenestyjä, sillä joukkue pelasi neljässä ensimmäisessä turnauksessa peräti kolmesti finaalissa. Euroopan mestaruutta ei kuitenkaan koskaan tullut enää toistamiseen, joten tyytyminen oli jokaisella kerralla hopeaan. EM-kisojen menestyneimpiä maita ovat Saksa ja Espanja, mitkä ovat juhlineet mestaruutta historian aikana kolmesti. Ranska on puolestaan voittanut EM-kultaa kahdesti, joten hallitsevalla maailmanmestarilla on mahdollisuus nousta maratontaulukon jaetulle kärkipaikalle. Hallitseva Euroopan mestari on puolestaan Portugali, joka kaatoi vuoden 2016 EM-finaalissa Ranskan jatkoajan jälkeen numeroin 1-0. Tuo finaali muistetaan, paitsi Ederin jatkoaikamaalista, Cristiano Ronaldon loukkaantumisesta. Supertähti joutui jättämään kentän kesken finaalin ja kyyneleet virtasivat portugalilaisen maalitykin poskipäillä, kun mies käveli murtuneena vaihtoon. Yksi ikimuistoisimmista EM-kisoista on vuodelta 2004. Tuolloin nähtiin ehkä yksi EM-kisahistorian suurimmista yllätyksistä, kun Kreikka eteni sensaatiomaisesti aina mestaruuteen saakka. Tämä EURO 2020 -nimeä kantava turnaus jäi myös historiaan, sillä olihan kisat tarkoitus pelata jo vuotta aiemmin ennen kuin maailmanlaajuinen koronaviruspandemia pysäytti kaiken urheilun, ja myös jalkapallon EM-kisat päätettiin siirtää vuodella eteenpäin. Vuonna 2021 pelattujen EM-kisojen voittajaksi selviytyi Italia, joka kaatoi lopulta finaalissa Englannin rangaistuspotkujen jälkeen 3-2. Ensimmäisen 120 minuutin jälkeen tilanne oli tasan 1-1. Maalikuninkuus edellisissä EM-kisoissa jaettiin Cristiano Ronaldon ja Patrick Schichkin kesken, joista kumpikin osui maalitolppien väliin viisi kertaa turnauksessa.
Seitsemän eurooppalaista jalkapalloliittoa perusti toukokuussa 1904 Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan, jolle annettiin tehtäväksi järjestää jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut. Olympialaisiin jalkapallo otettiin virallisena lajina , mutta ja sen jälkeiset riidat lykkäsivät MM-kisojen aloittamista. pelattiin lopulta vuonna 1930 Etelä-Amerikan . Maa juhli tuolloin 100-vuotista valtiollista itsenäisyyttään ja tarjoutui maksamaan eurooppalaisten joukkueiden matkakulut. Euroopasta mukana oli vain neljä joukkuetta, ja isäntämaa Uruguaysta tuli ensimmäinen maailmanmestari sen lyötyä loppuottelussa Argentiinan. Italia voitti Euroopassa järjestetyt MM-kisat ja . Hallitseva maailmanmestari Uruguay jättäytyi pois protestiksi sille, että eurooppalaisia joukkueita oli neljä vuotta aiemmin ollut mukana vain neljä.
Tältä sivulta löydät jalkapallon MM-kisojen tilastot.
Sen lisäksi, että esittelemme eniten maaleja tehneet pelaajat jalkapallon EM-kisojen historiassa – käymme läpi kaikki EM-kisat, ensimmäisestä turnauksesta viimeisimpään, esitellen turnauskohtaisesti parhaat maalintekijät.
Olemme listanneet alhaalle jalkapallon EM-kisoissa kymmenen eniten maaleja tehnyttä pelaajaa:
Tämä vuoden EM-kisat ovat järjestyksessään 17. jalkapallon EM-kisat. Ensimmäistä kertaa tämä turnaus järjestettiin vuonna 1960, jolloin peräti 5 pelaajaa nousi eniten maaleja tehneiden joukkoon. Seuraavaksi listattuna parhaat maalintekijät turnaus turnaukselta:
Maradona oli Messin tapaan pienikokoinen, mutta äärimmäisen taitava jalkapalloilija. Maradona teki jalkapallosta taidetta. Pele teki urallaan enemmän maaleja ja Cristiano Ronaldo voitti enemmän pokaaleja, mutta kumpikaan heistä ei kyennyt samoihin asioihin pallon kanssa kuin Maradona. Maradona teki omalla pelaamisellaan Napolista ja Argentiinasta voittavan joukkueen.
10 nopeinta maalia jalkapallon MM-kisojen historiassa
Maailmanmestarille annettiin Jules Rimet -kiertopokaali vuoden 1970 kisoihin saakka. Tuolloin Brasilia sai palkinnon omakseen voitettuaan kolmannen maailmanmestaruutensa. Siitä lähtien voittaja on nostanut ilmaan FIFA World Cup -pokaalia, jota mikään maa ei voi enää saada kokonaan itselleen.
Jalkapallon tietopaketti numero yksi -
Stig-Göran Myntti (1925-2020) – Ammattilaisuuden kynnyksellä
”En voinut sitoutua kolmeksi vuodeksi, mutta sain ainakin pari kertaa harjoitella Ladislao Kubalan kanssa. Häntä pidettiin siihen aikaan ehkä maailman parhaana jalkapalloilijana.”
Vaasan voimahahmo Stig-Göran Myntti pelasi pitkän uransa aikana maalivahtia lukuun ottamatta kaikilla pelipaikoilla. Pallolliseen peliin hanakasti – luvan kanssa tai ei – osallistuneena laitapuolustajana mies oli aikaansa edellä, ja seurajoukkueessaan Vaasan IFK:ssa hän pelasikin enemmän hyökkääjänä. VIFK:n suuruuden vuosina 1940-luvun lopulla Myntti oli joukkueensa tärkeimpiä pelaajia ja kausi toisensa jälkeen yksi parhaista maalintekijöistä. Maajoukkueessa Myntti kuului vakiokokoonpanoon yli 10 vuotta. Ajalleen tyypillisesti Myntti ylsi myös jääpallossa maajoukkuetasolle ja oli voittamassa MM-hopeaa vuonna 1957.
Myntti sai jalkansa ammattilaisuralle johtavan oven väliin, mutta päätti vetää sen pois. Loppuvuodesta 1952 FC Barcelona vakuuttui Myntin taidoista siinä määrin, että tarjosi hänelle kolmen vuoden sopimusta, mutta vaasalainen päätti vastata torjuvasti sopimuksen pituuden takia. Hän oli myöhemmin tyrkyllä myös italialaisiin Pro Patriaan ja Genoaan, mutta nuo siirrot kariutuivat Italian omaksuttua kielteisen kannan ulkomaalaisille jalkapalloilijoille myönnettäviin oleskelulupiin.
Pelaajauransa jälkeen Myntti valmensi kotikaupunkinsa VIFK:n lisäksi RU38:a ja nuorten maajoukkuetta. Myntin poika Kenth Myntti (s. 1953) ja pojanpoika Henri Myntti (s. 1982) ovat myös saaneet pelikokemusta SM-tasolta.
Tässä ovat MM-kisojen maalikuninkaat
aksan jalkapallomaajoukkueen tehokkaimmat maalintekijät Miroslav Klose ja Thomas Müller murjovat palloa vastustajien maaliverkkoon sulassa sovussa. Klose on 16 maalillaan MM-historian tuotteliain maalintekijä, ja hän toivoo Müllerille Brasilian turnauksen maalipörssin voittoa.
Tässä ovat MM-kisojen maalikuninkaat
2016: Jalkapallon EM-kisoissa 2016 Antoine Griezman teki huimat 6 maalia, nousten näin toisiksi eniten maaleja yhdessä turnauksessa tehneeksi pelaajaksi.
Eniten maaleja yksissä MM-kisoissa on tehnyt Ranskan Just Fontaine
Ranskalle tärkein saavutus naisten jalkapallossa on vuonna 2019 voitettu naisten jalkapallon maailmanmestaruus. Joukkue voitti turnauksessa kaikki ottelunsa ja päihitti loppuottelussa Yhdysvallat, joka oli hallitseva mestari. Tämä mestaruus nosti naisten jalkapallon entistä suurempaan suosioon Ranskassa ja innosti nuoria tyttöjä harrastamaan jalkapalloa.
Jalkapallon MM kisat 2026 » kaikki kesän kovimmasta turnauksesta
Voit toki. Tulevat EM-kisat tarjoavat runsaasti ennakkovedonlyöntikohteita ja live-veikkausta niin yksittäisten otteluiden maalintekijöistä kuin koko esimerkiksi koko turnauksessa eniten maaleja tehneestä pelaajasta. Tutustu jalkapallon EM-vedonlyöntivihjeet sivuihimme!
Tuulahdus Suomesta ja joukko Helmareita heikompia maita
Paras maalintekijä on EM-turnauksen jälkeen jaettavista palkinnoista varmasti tunnetuin, jonka saa turnauksessa eniten maaleja tehnyt pelaaja. Tämä Golden Boot - palkinto on jaettu ensimmäisistä jalkapallon EM-kisoista vuonna 1960 lähtien. Merkillepantavaa on se, että monena vuonna palkinto on jaettu useammalle pelaajalle samassa turnauksessa, maalimäärien ollessa tasan.