Parhaat maalintekijät kautta aikojen ; Saksa
Jos on turnausvoiton saalistaminen vaikeaa EM-kisakentillä, ovat jalkapallon MM-kisat vielä aivan oma lukunsa. Tähän mennessä siinä ovat onnistuneet vain Euroopan ja Etelä-Amerikan maat, ja niistäkin voittajia löytyy vain 8 kappaletta. Suurimmat kisamenestyjät kautta aikain ovat Brasilia viidellä mestaruudellan, ja Saksa ja Italia neljällä mestaruudellaan. Hallitseva maailmanmestari Saksa on siis ensi MM-kisoissa herkullisessa tilanteessa: voittamalla se siirtyisi Brasilian rinnalle mestaruuksien määrässä.
Kun avauskausi eteni, olisit todistanut Real Madridin nousevan voittajaksi Euroopan Cupin ensimmäisenä mestarina. Heidän menestyksensä loi pohjan vuosikymmenille jännittäviä otteluita ja unohtumattomia hetkiä, jotka muovasivat eurooppalaisen jalkapallon maisemaa.
Ottelun kiistaton huippukohta oli vastaan, joka muutti pelin kulkua ja nousi yhdeksi jalkapallon historian dramaattisimmista hetkistä. Italia osoitti vuoden 2006 maailmanmestaruuskilpailuissa, että jalkapallo on enemmän kuin pelkkää taitoa, se on myös strategiaa, henkistä vahvuutta ja joukkueurheilua. Jokainen pelaaja maalivahdista hyökkääjiin omaksui Lippin filosofian ja loi yhtenäisen joukkueen, joka ei horjunut paineen alla. Turnaus ei ainoastaan vahvistanut Italian asemaa jalkapallon suurmaana, vaan innoitti myös tulevia sukupolvia näkemään, miten pitkälle joukkueurheilu ja taktinen älykkyys voidaan viedä.
Luettelo jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen loppuotteluista
Seitsemän eurooppalaista jalkapalloliittoa perusti toukokuussa 1904 Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan, jolle annettiin tehtäväksi järjestää jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut. Olympialaisiin jalkapallo otettiin virallisena lajina , mutta ja sen jälkeiset riidat lykkäsivät MM-kisojen aloittamista. pelattiin lopulta vuonna 1930 Etelä-Amerikan . Maa juhli tuolloin 100-vuotista valtiollista itsenäisyyttään ja tarjoutui maksamaan eurooppalaisten joukkueiden matkakulut. Euroopasta mukana oli vain neljä joukkuetta, ja isäntämaa Uruguaysta tuli ensimmäinen maailmanmestari sen lyötyä loppuottelussa Argentiinan. Italia voitti Euroopassa järjestetyt MM-kisat ja . Hallitseva maailmanmestari Uruguay jättäytyi pois protestiksi sille, että eurooppalaisia joukkueita oli neljä vuotta aiemmin ollut mukana vain neljä.
Tammikuussa 1981 järjestettiin (Gold Cup), turnaus jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Turnaukseen osallistuivat useimmat maailmanmestaruuden voittaneista maista.
Italia pelasi ensimmäisen ottelunsa vastaan ja voitti ottelun maalein 6–2. Tukholman olympiakisoissa 1912 Italia hävisi 3-2 ensimmäisiin arvokisoihinsa osallistuneelle Suomelle, joka oli silloin . Ensimmäisen arvokisamitalinsa, pronssisen, Italia saavutti . Joukkue ei osallistunut ensimmäisiin MM-kisoihin , mutta voitti sen jälkeen kahdesti peräkkäin maailmanmestaruuden, , missä loppuottelussa kaatui maalein 2–1, ja , jolloin se voitti loppuottelussa 4–2. Noihin aikoihin maata hallitsi ja panostus jalkapalloon oli voimakasta. Mussolini oli uhannut valmentaja henkeä, mikäli Italia ei voittaisi. Samaisella vuosikymmenellä Italia voitti kultaa myös .
Naisten jalkapallo nostaa koko ajan suosiotaan, mutta vielä vuonna 2023 katsojamäärät eivät ole läheskään samalla tasolla kuin miesten jalkapallossa. Veikkaajan kannalta tämä voidaan nähdä myös etuna, koska kertoimenlaskijat eivät ole yhtä hyvin perillä naisjalkapallon voimasuhteista, eivätkä pelivaihdot ole niin suuria, jolloin pelikäyttäytyminen vaikuttaa kertoimiin vähemmän. Kannattaa siis katsoa naisten otteluita ja pitää silmät auki hyvien pelikohteiden varalta!
Argentiina on mestari, tähdistö, palkitut
Jalkapallon EM-kisat pelataan neljän vuoden välein. Ensimmäisen kerran Euroopan mestaruudesta taisteltiin vuonna 1960.
Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen tilastot
Martti Hirviniemi (1933–2005) – Erotuomarilegenda
”Suomessa ja koko maailmassa on vain yksi, tyyliltään täysin jäljittelemätön Mälli. Kentällä usein lähes eleetön, joskus suorastaan velton näköinen, mutta silti ottelu pysyy hänen hallinnassaan alusta loppuun asti ilman mitään ylimääräisiä kommervenkkejä.” – Timo Järviö
Martti Hirviniemi on suomalainen erotuomarilegenda. Helsinkiläistuomarin ennätyksiä rikkonut ura kotimaisessa ja kansainvälisessä jalkapallossa alkoi kaudella 1953 – miehen ollessa nuorempi kuin useimmat SM-sarjan pelaajista. Ura alkoi otolliseen aikaan, sillä Palloliiton ja TUL:n yhteistoiminnan eteneminen mahdollisti myös työläistaustaisen Hirviniemen valitsemisen tuomariksi mestaruussarjan otteluihin. Kansainvälisellä rintamalla mies joutui heti debyytissään kovaan paikkaan. Ensimmäiseksi A-maaotteluksi valikoitui MM-karsintaottelu Neuvostoliitto-Turkki vuonna 1961 – pelipaikkana legendaarinen Lenin-stadion Moskovassa ja katsojia reilusti yli 100 000.
Arvovaltaa huokuva Hirviniemi jakoi oikeutta lopulta yhteensä 200 SM-sarjan ottelussa ja 16 maaottelussa. SM-sarjan ennätyslukemat kestivät vuoteen 2007, jolloin Mikko Vuorela kiilasi tilastokärjeksi, mutta maaotteluissa ”Mällin” johto pitää yhä. Uraa uurtavan työpanoksen helminä olivat lukuisat Euroopan seurajoukkueiden cup-kilpailuiden ja MM- ja EM-karsintojen ottelut. Hirviniemi jäi rimaa hipoen Münchenin olympialaisten 1972 ja Länsi-Saksan MM-kisojen 1974 tuomariryhmän ulkopuolelle. Vuonna 1980 päättyneen aktiiviuran jälkeen uusia haasteita Hirviniemelle toivat tehtävät Palloliiton erotuomarikouluttajana.
Hirviniemi sai Kansainväliseltä jalkapalloliitolta ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisena FIFA Referee Special Award -palkinnon vuonna 1982. Jalkapallon ohella Martti Hirviniemi nähtiin 10 vuoden ajan jääpalloerotuomarina SM-sarjassa ja kolmissa MM-kisoissa.
Jalkapallon-MM 2026: Jalkapallon MM-kisat 2026
Kun tutkimme matkaa sen vaatimattomista alkuperistä siihen mahtipontiseen lavalle, joka sillä nyt on, paljastuvat ratkaisevat hetket ja merkittävät muutokset, jotka ovat muokanneet Mestarien liigan huipuksi seurajalkapallossa.
Jalkapallon MM-kisojen aiemmat voittajat
Merkiten ratkaisevaa käännettä turnauksen suunnassa, laajentuminen ja uudelleenbrändäys toivat mukanaan uuden aikakauden mahdollisuuksia huippujalkapalloseuroille. Mestarien liiga, niin kuin se nykyään tunnetaan, laajensi formaattiaan sisällyttääkseen enemmän joukkueita eri maista, parantaen kilpailun tasoa ja luoden monipuolisemman kilpailijakentän. Uudelleenbrändäys ei ainoastaan modernisoinut turnausta vaan myös kasvatti sen globaalia vetovoimaa, houkutellen laajempaa yleisöä ja kaupallisia mahdollisuuksia.
Maailmanmestarit ja maalikuninkaat
1998 kisoissa Ranskassa Brasilia sai finaalissa isänniltä kyytiä 3 – 0 Zinedine Zidanen lyötyä alkutahdit kahdella maalillaan. Paluu mestaruuskantaan tapahtui kuitenkin heti seuraavissa kisoissa, kun parhaimmillaan ollut legendaarinen hyökkääjä Ronaldo varmisti Brasilialle mestaruuden ennen Saksaa. Nämä vuoden 2002 kisat Etelä-Koreassa ja Japanissa olivat samalla ensimmäiset jalkapallon MM-kisat Aasiassa.
Kuinka hyvin tunnet jalkapallon maailmanmestarit
Kanadassa kehitetty jääkiekkoilu tuli 1900-luvun alussa Eurooppaan, jossa kuitenkin pelin harrastus alkoi laajentua vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Tällöin peli tuli Suomeenkin, jossa Suomen Luisteluliitto otti sen ohjelmaansa vuonna 1927. Suomen Jääkiekkoliitto perustettiin vuonna 1929.