KKV: Veikkauksen tuotot siirrettävä valtion budjettiin ja ..


Arpajaislain uudistushanke on parhaillaan käynnissä. KKV pitää monia lain uudistuspyrkimyksiä lähtökohdiltaan hyvinä ja yleisesti ottaen oikeansuuntaisina. Uudistushankkeen tavoite- ja tahtotila on vahvistaa nykyistä Veikkauksen lakisääteistä monopoliasemaa.


Arpajaislain uudistushanke on parhaillaan käynnissä. KKV pitää monia lain uudistuspyrkimyksiä lähtökohdiltaan hyvinä ja yleisesti ottaen oikeansuuntaisina. Uudistushankkeen tavoite- ja tahtotila on vahvistaa nykyistä Veikkauksen lakisääteistä monopoliasemaa. Raportin kirjoittajat kiinnittävät erityisesti huomiota siihen, että monopoliaseman vahvistamiseen tähtäävien toimenpiteiden tulee perustua monopolin oikeutusperusteisiin.

Hallituksen esitys arpajaislain muuttamisesta on myös herättänyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mielenkiinnon. KKV vaatii sisäministeriölle antamassaan , että Veikkauksen monopoliasemasta tulee tehdä kokonaisvaltainen ja kriittinen selvitys. Virasto vaatii perusteellisen selvityksen siitä, tuottaako rahapelimonopoli ylipäänsä niitä hyötyjä, joilla monopolin olemassaoloa perustellaan. Rahapeleistä koituvien haittojen ehkäisy on EU:n asettama edellytys valtion ohjaaman rahapelimonopolin sallimiselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuorein kuitenkin osoittaa, ettei haittojen ehkäisy ole viimeaikaisten uudistusten myötä toteutunut onnistuneesti.

KKV haluaa Veikkauksen sosiaali

KKV pitää erityisen tärkeänä sitä, että monopolijärjestelmässä Veikkaukselle kertyvä kattava peli- ja pelaajadata valjastetaan pelihaittojen ehkäisyyn sekä vähentämiseen, sillä monopolin hyväksyttävyys perustuu juuri haittojen vähentämiseen. On kuitenkin epäselvää, paljonko haittoja pitäisi vähentää, jotta monopoli on hyväksyttävä. Siksi olisi löydettävä mahdollisimman tehokkaita keinoja haittojen ehkäisyyn ja samalla vähentää mahdollisimman vähän tuottojen sekä muiden hyötyjen menetyksiä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) ekonomisti Lasse Pöyryn ja tutkimusprofessori Mika Malirannan kirjoittaman raportin johtopäätös on selkeä. Veikkauksen nykyisten edunsaajien rahoitus tulisi siirtää valtion budjettiin. KKV katsoo, että rahapelihaittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen panostamista hankaloittaa sen aiheuttamat muutokset edunsaajien rahoituksessa.

KKV pitää erityisen tärkeänä sitä, että monopolijärjestelmässä Veikkaukselle kertyvä kattava peli- ja pelaajadata valjastetaan pelihaittojen ehkäisyyn sekä vähentämiseen, sillä monopolin hyväksyttävyys perustuu juuri haittojen vähentämiseen. On kuitenkin epäselvää, paljonko haittoja pitäisi vähentää, jotta monopoli on hyväksyttävä.

KKV kuitenkin toteaa, että siirrosta voisi seurata edelleen se ristiriita, että Veikkauksen tuottojen saajien rahoitus riippuu pelihaittojen määrästä.


Veikkaus toimitti KKV:lle runsaasti pelidataa vuosilta 2018–2019

KKV:n toinen keskeinen ehdotus on siirtää Veikkauksen omistajaohjaus valtioneuvoston kansliasta sosiaali- ja terveysministeriöön. Ratkaisu olisi samansuuntainen kuin alkoholipolitiikassa, missä STM:llä on Alkon omistajaohjaus.

KKV: Veikkauksen rahapelituotot suoraan valtion budjettiin

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sai vuonna 2017 tehtäväkseen valvoa julkisia hankintoja. Veikkauksen keskuspelijärjestelmän hankintasopimus on ensimmäinen valtionyhtiön hankinta, johon KKV puuttuu.

KKV:n selvitys: Veikkauksen markkinoinnin sääntely uudistettava

Suomessa rahapelien toimeenpano on arpajaislailla annettu 1.1.2017 alkaen yksinoikeudella Veikkaus Oy:lle. Euroopan unionissa rahapelimonopoli on sallittu, jos se aidosti ehkäisee rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja. Edellytyksenä on tehokas viranomaisvalvonta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on tänä vuonna selvittänyt rahapeliyhtiön valvontaa ja markkinointia. KKV:n lokakuussa julkaiseman raportin mukaan Suomen rahapelijärjestelmän sääntely ei täytä tehokkaan valvonnan vaatimusta.

KKV: Veikkaus ei ehkäise riittävästi pelihaittoja

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sai vuonna 2017 tehtäväkseen valvoa julkisia hankintoja. Veikkauksen keskuspelijärjestelmän hankintasopimus on ensimmäinen valtionyhtiön hankinta, johon KKV puuttuu.

KKV selvittää Veikkauksen monopolia – Peliyhtiön johtaja

Veikkauksen pelikate vuonna 2018 oli 1,8 miljardia euroa, josta Veikkaus tuloutti edunsaajille 1,0 miljardia euroa. Veikkaus tilittää rahapelitoiminnan tuotot kolmelle ministeriölle, joista ne jaetaan eteenpäin edunsaajille. Raha­pelituottojen edun­saajat ovat edustet­tuina sisä­ministeriön alaisuudessa toimivassa raha­peliasioiden neuvottelu­kunnassa ja Veikkaus oy:n hallinto­neuvostossa. KKV:n mukaan rakenne johtaa eturistiriitaan pelituottojen kasvattamisen ja peliongelmiin puuttumisen välillä. Veikkaus käyttää vuosittain 50 miljoonaa euroa mainontaan pelaamisen lisäämiseksi.

KKV otti kantaa Veikkauksen hankintaan

KKV päätyi antamaan Veikkaukselle asiassa hallinnollista ohjausta hankintalainsäädännön noudattamisesta. Virasto ei voinut harkita esitystä markkinaoikeudelle seuraamusten määräämiseksi, koska määräaika markkinaoikeusesitykselle oli kulunut umpeen.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää Veikkauksen tuottojen ..

KKV:n mukaan yksinkertaisin tapa katkaista Veikkauksen kytkös edunsaajiinsa olisi tulouttaa Veikkauksen tuotot valtion kassaan. Silloin tuottojen käytöstä päättäisi eduskunta valtion talousarvioesityksen käsittelyn yhteydessä. Kulttuuri- ja urheilujärjestöt saisivat rahansa valtion budjetista ja hyvät hankkeet kilpailisivat rahoituksesta normaalissa, läpinäkyvässä budjettimenettelyssä. Kansalaisjärjestöjen rahoittaminen ei EU‐tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaan voi olla rahapelijärjestelmän oikeuttamisperuste.

KKV: Veikkaus följer inte sina egna principer

Monopolin perusteleminen vastuullisella asemalla on tällaisilla päätöksillä vähintäänkin erikoista, sillä ovat jo lisenssiehtojensa vuoksi vaatineet kaikilta pelaajilta pakollista tunnistautumista jo vuosikausien ajan. Samalla esimerkiksi kertoo, että Veikkauksen koko markkinointi on joutunut syyniin poikkeuksellisen härskien mainosten vuoksi. Vaikka KKV:n Mika Maliranta mainitsee selvitystyöstä koskien peliautomaattien sijoittelua ja toimintaa, ei uudessakaan rahapelilaissa kuitenkaan puututa vapaasti sijoiteltuihin kolikkopeliautomaatteihin.

KKV: Veikkaus följer inte sina egna principer

– On erittäin painava syy kysyä, toimiiko Veikkaus eettisesti oikein, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) pääjohtaja Kirsi Leivo.