Kun juuri on luonnollinen luku, pätevät seuraavat laskutoimitukset:


Syötä alla oleviin kenttiin 2 numeroa ja valitse niiden välisestä valikosta mikä laskutoimitus lukujen välillä tehdään. Voit myös valita laskutoimituksen alla näkyvistä linkeistä.


Luvut ja laskutoimitukset -kurssilla pyritään saavuttamaan vahva pohja matematiikan opinnoille kertaamalla alakoulusta tuttuja ja jatkon kannalta tärkeitä asioita, kuten peruslaskutoimituksia ja murtolukuja. Samalla syvennetään osaamista uusilla tiedoilla ja taidoilla.

Yhteenlasku, vähennyslasku, kertolasku, jakolasku, potenssiin korotus ja juuren ottaminen taitavat olla näitä peruslaskutoimituksia, mutta kuinka monta kaikenkaikkiaan erillaista laskutoimitusta on yhteensä nykyisin olemassa matematiikan kaikilta pääalueilta?

Vinkkejä sanallisten tehtävien laskutoimituksen löytämiseen.

Seuraavissa osissa on tietoja siitä, miten kukin luettelomerkeissä previous kuvattu elementti toimii visuaalisten laskutoimitusten kanssa.

Vähennyslasku on yhteenlaskun käänteistoiminto. Se liittyy yhteenlaskuun siten että jos kaksi lukua lasketaan yhteen, vähentämällä summasta toinen yhteenlasketuista luvuista saadaan lopputulokseksi se toinen.

Seuraavan mallin avulla laskustrategioita voidaan opettaa lapselle, jonka on vaikea muistaa perusyhteenlaskuja lukualueella 0-20. Mallia voidaan soveltaa myös koko opetusryhmään.

Aritmeettiset laskutoimitukset ovat matemaattisia operaatioita, joita käytetään numeroiden yhdistämiseen ja niiden suhteiden selvittämiseen. Yleisimpiä aritmeettisia laskutoimituksia ovat yhteenlasku, vähennyslasku, kertolasku ja jakolasku. Alla on lista näistä laskutoimituksista ja niiden merkinnöistä.


Lisäksi visualisoinnissa näytetään visuaalinen laskutoimitus:

Tämä sivu tarjoaa peruslaskutoimituksia (aritmeettisiä laskutoimituksia) kahden luvun välillä.

Binäärilukujen laskutoimitukset

Syyskuusta 2024 alkaen tätä vaihetta ei enää tarvita, koska visuaaliset laskutoimitukset ovat oletusarvoisesti käytössä. Kun ne ovat vielä esikatselussa, voit edellä mainittujen asetusten avulla poistaa visuaaliset laskutoimitukset käytöstä, jos haluat.

Laske allekkain seuraavat laskutoimitukset.

Ensimmäisessä kappaleessa käsitellään lukuja sekä niillä tehtäviä laskutoimituksia. Käymme läpi lukualueet sekä palautamme mieleen yläkoulusta tutut merkkisäännöt ja laskulait. Lisäksi kerrataan murtoluvuilla tehtävät laskutoimitukset. Kappaleeseen liittyvät tehtävät ovat .

Hauska ja helppo tapa oppia yhteenlaskua.

Vähennyslasku on siinä suhteessa epäsymmetrinen, että vaihtamalla keskenään luku, josta vähennetään, ja luku, joka vähennetään, erotukset ovat samat vain erityistapauksissa.

Olkoon . Tällöin ovat voimassa seuraavat laskulait:

Jos haluat lisätä visuaalisen laskutoimituksen, valitse visualisointi ja valitse sitten Uuden visualisoinnin laskenta -painike valintanauhasta:

Laske käyttäen hyväksi laskulakeja.

Tämän luvun tavoitteena on, että hallitset reaalilukujen peruslaskutoimitukset ja laskujärjestyksen. Osaat

Voidaan myös yhdistää yhteenlaskudominoon nro 53552.


Kerto- ja jakolaskuissa yhdistettävät merkit ovat aina numeroiden edessä. Yhdistämissäännöt menevät samoin kuin yhteen- ja vähennyslaskuissa eli kahdesta plusmerkistä tulee plus, jne. Merkkien yhdistämistä sanotaan sieventämiseksi. Sieventäminen tarkoittaa aina tehtävän siistimistä tai yksinkertaistamista.

Selkäpuoli toimii tuloksena ja osoittaa, onko ympyrä koottu oikein.

Matematiikassa luvut muodostavat perustan laskutoimituksille. Nykyinen lukukäsite on pitkällisen, vuosituhansia kestäneen kehityksen tulosta, eikä pystytä sanomaan, onko tämä kehitys jo päättynyt.

Kerrataan murtolukuihin liittyvät nimitykset ja laskutoimitukset.

Visualisoinnin laskutoimitukset avautuvat window Muokkaa-tilassa. Muokkaustila-näyttö koostuu kolmesta tärkeästä osasta, jotka on esitetty ylhäältä alas seuraavassa kuvassa:

Murtolukujen yhteen- ja vähennyslasku

Käyn tässä artikkelissani läpi yksinkertaisia peruslaskutoimituksia, joiden laskemisessa laskuviivain on aikanaan suorastaan mullistanut maailman. Käytän jatkossa nimitystä ”laskutikku” lähinnä siksi, koska kyseinen nimi oli aikanaan puhekielessä käytössä ja on myös itselleni tutumpi kuin ehkä hieman asiallisemman kuuloinen ”laskuviivain”.

Kuva 10. Laskutoimitus laskutikun avulla.

Jos yhteen- tai vähennyslaskussa on plus- tai miinusmerkki peräkkäin, merkit voi yhdistää. Jälkimmäinen merkki ja sen jälkeinen numero ovat aina selvyyden vuoksi sulkujen sisällä.