Raaputusarpoja ei voi enää käytännössä ostaa lahjaksi


Muutos tarkoittaa käytännössä sitä, että arpojen osto ja voiton lunastus edellyttävät tunnistautumista saman henkilön toimesta.


Voitonlunastuksen hetkellä tarvitaan edelleen alkuperäinen raaputusarpa, jota vastaan voitto maksetaan. Arpavoitot eivät siis tunnistautumisesta huolimatta lähde maksuun kuponkipelien tapaan suoraan asiakkaan peli- tai pankkitilille. Arpavoitto selviää vasta raaputettaessa ja lunastukseen tarvitaan arvan tunnistetiedot, jotka syötetään myyntipäätteelle arvan tarkastuksen yhteydessä. Voitonlunastus ja lisäarvontaan osallistuminen onnistuu missä tahansa Veikkauksen pelien myyntipaikassa.

Tämä muutos vaikuttaa erityisesti raaputusarpojen lahjaksi antamiseen. Uuden säännöstön mukaan, jos arpa on ostettu 1.1.2024 tai sen jälkeen, voiton voi lunastaa vain se henkilö, joka on tunnistautunut ostohetkellä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että raaputusarpoja ei enää voi ostaa ja antaa lahjaksi toisille. Lisäksi arpavoiton verovapaus koskee ainoastaan arvan alkuperäistä ostajaa.

Raaputusarvan voitto on verovapaa vain arvan ostajalle

Arvan voi antaa lahjaksi ja toinen ihminen on voinut sen lunastaa, Veikkauksen arvontapelien johtaja Ville Venojärvi kertoo.Ensi vuonna arvan ostajan on tunnistauduttava, ja voiton lunastaminen sekä lisäarvontaan osallistuminen edellyttävät saman ihmisen tunnistautumista, joka on ostanut arvan.Venojärvi sanoo, ettei Veikkauksella ole arviota kokonaisuudesta, miten tunnistautuminen vaikuttaa arpojen myyntiin.– Kyseessä on iso muutos arpapelaajille, mutta tunnistautuminen on pelaajille tuttu jo kuponkipelien puolelta.Kuponkipelien tunnistautuminen tuli voimaan tämän vuoden toukokuussa.

Raaputusarpojen osto, voiton lunastus ja uudistuneeseen lisäarvontaan osallistuminen edellyttävät tunnistautumista saman henkilön toimesta 1.1.2024 alkaen. Tunnistautuminen onnistuu jo kuponkipeleistä tutulla tavalla eli Veikkaus-kortilla, ajo-, henkilö-, Kela-kortilla tai Veikkauksen sovelluksesta löytyvällä mobiilikortilla.

Arvan ostamiseen, voiton lunastamiseen ja lisäarvontaan osallistumiseen on tarvittu tämän vuoden alusta lähtien Veikkauksen asiakkuus ja tunnistautuminen. Voiton voi lunastaa ja lisäarvontaan osallistua vain sama henkilö, joka on ostamistilanteessa tunnistautunut arvan ostajaksi. Voittosumman saaminen edellyttää lisäksi myös voittoarvan esittämistä voittoa lunastettaessa.

Arpajaislain 14 a §:n mukaan alaikäinen ei saa pelata rahapelejä. Alaikäisen ei ole mahdollista tunnistautua Veikkaus Oy:n rekisteröityneeksi pelaajaksi ja ostaa osuutta porukkapeliin. Koska voitot maksetaan vain tunnistautuneille pelaajille, ei alaikäinen voi saada porukkapelistä TVL 85 §:n mukaista verovapaata arpajaisvoittoa. Voiton tai osan siitä siirtäminen alaikäiselle katsotaan aina perintö- ja lahjaverolain 18 §:n mukaiseksi lahjaksi.


Käytännössä raaputusarpoja ei voi enää ostaa lahjaksi

Vuodenvaihteessa voimaan astunut muutos arpajaislaissa on tuonut merkittäviä muutoksia Veikkauksen raaputusarpojen ostamiseen ja voittojen lunastamiseen. Veikkaus on tiedottanut, että jatkossa raaputusarpojen ostajan on tunnistauduttava aina arpoja ostaessaan, voittoja lunastaessaan tai osallistuessaan arpaan liittyviin lisäarvontoihin.

Arpa on helppo viime hetken joululahja

Jos siis jatkossakin haluat antaa Veikkauksen arpoja lahjaksi, ainoa mahdollisuus tehdä se on antaa lahjan saajalle arvan hinnan verran rahaa ja kehottaa häntä itseään menemään kioskille tai kauppaan arpa ostamaan ja ostajaksi tunnistautumaan. Senhän voi tehdä kivastikin – kirjoittamalla lahjan saajalle vaikkapa kortti, jossa ehdotetaan yhteistä jännittävää kävelyä lähikaupalle tai -kioskille.

Veikkauksen raaputusarpoja ei voi vuoden alusta ostaa enää lahjaksi

Toimittaja Antti Kurra kertaa sen käytännön vaikutukset alla olevalla videolla.Tunnistautumiskäytäntö tekee raha-arvan ostamisen lahjaksi monimutkaiseksi, sillä mahdollisen voiton voi lunastaa vain arvan ostaja.Sen sijaan viime vuoden puolella ostettujen arpojen rahavoitot voi vielä tämän vuoden ajan lunastaa ilman tunnistautumista.Juha-Matti Lehdellä on itsellään Veikkaus-kortti, mutta arvat olisi hänen mielestään voinut jättää tunnistautumisen ulkopuolelle, koska niitä ostetaan usein joululahjaksi.Veikkauksen mukaan menneen joulun arpamyynti on vastannut varsin hyvin odotuksia.

Viekö arpajaislain muutos raaputusarvat joulupaketeista

Arvat ovat nykypäivän Suomessa erinomainen ja houkutteleva vaihtoehto muille rahapeleille. Arvan hyvänä puolena on myös se, että ainakin paperisen arvan voi antaa esimerkiksi lahjaksi. Suomen hyvinkin luultavasti tunnetuin arpa on Ässä arpa. Kukapa meistä ei sitä tuntisi tai tietäisi! Arpa on ollut Veikkauksen valikoimassa aina vuodesta 1981 saakka, ollen täten Veikkauksen pitkäikäisin arpa. Ässä arpa on myös kappalemäärissä mitattuna Suomen myydyin arpa sekä liikevaihdoltaan toiseksi myydyin. Tämä artikkeli kertoo sinulle kaiken, mitä Ässä arvasta tarvitsee tietää.

Arvat netissä – Paljon pelattavaa

En ole vielä kertonut voitostani kenellekään, nimetön voittaja kertoo tiedotteessa.Jotakuta aina silloin tällöin lykästää, vaikka arpakauppa ei ole käynyt tänä vuonna entiseen malliin.Arpamyynnin pelikate eli arpojen ostamisesta ja voittojen lunastamisesta Veikkaukselle jäävä määrä oli kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla kuin vuosi sitten.– Arpojen myynti oli laskenut vähemmän kuin pelikate, reilun kolmanneksen viime vuodesta, Veikkauksen arvontapelien johtaja Ville Venojärvi sanoo.Sen tarkempia myyntilukuja Veikkaus ei kerro ulospäin.Katso videolta, miten arvan osto tapahtuu tunnistautumisen kanssa:

Veikkauksen raaputusarpoja ei voi enää ostaa lahjaksi

Jos raaputusarpa on ostettu 1.1.2024 tai sen jälkeen, voiton voi lunastaa vain sama henkilö, joka on tunnistautunut ostaessaan arvan. Käytännössä raaputusarpoja ei voi enää ostaa lahjaksi. Voitto on verovapaa vain arvan ostajalle eli samalle henkilölle, joka voi lunastaa voiton.

Lahja-arpojen aikakausi päättyy: Muut muutokset Veikkauksella

..juridisesti mikään monimutkainen asia.

"Onpa C.E:llä rajoitettu käsitys omaisuudesta! Roope on saanut kupongin, jonka esittämällä hän saa voiton eli 150.000 euroa rahaa. Eikö mielestäsi tuo "oikeus voittoon" (kuponkiin perustuva saamisoikeus arpajaisten järjestäjältä) ole omaisuutena verotettava etuus? Kyllä se nimittäin on."
Oliko lahjoittajalla tietoisesti hallussaan tämä 150 000 ennen lahjoitusta? Kyllä vai ei? Lahjoittiko hän arvan vai 150 000? Kumpi tilanne mielestäsi on kyseessä?

Olen itse toiminut aiemmin verottajana, ja käytännössä tiedän että näihin Suomalaisiin arpajaisvoittoihin puuttuminen on hyvin hankalaa verottajan näkökulmasta, eli on syntynyt käytäntö, ettei niihin yleensä puututa.

"Kun perukirjaan merkitään perittävän varat kuolinajankohdan mukaisina, niin sinun mukaasi - kun kuponki avattiin kuoleman jälkeen - varoina tulisi huomioon otettavaksi enintään arvan ostohinta 3,50 euroa - niinkö?"
Ei, sillä silloin kyse on verollisesta kuolinpesän reaaliomaisuudesta, koska arvan arvo on tiedossa ennen perinnönjakoa. Sen sijaan jos perinnön jättäjä testamenttaa tai lahjoittaa avaamattomia arpoja tietyllä summalla, tällöin ne arvostetaan nimellisarvoonsa. Puhutaan siis Suomalaisista Veikkauksen arvoista, ulkomaiset arvat ovat tapaus erikseen, sillä tiedetään että niitä on käytetty esim. rahanpesussa. Eli voittoluokkia ja voittoarpoja on joskus manipuloitu.

"Jos perittävä olisi tehnyt yleistestamentin: "Kaiken omaisuuteni saa X", niin tuon arvan tuoma voitto - kun arpa avattiin kuoleman jälkeen - menisikin perittävän sisaruksille A:lle ja B:lle. Niinkö?"
Anteeksi, tässä kohdin putosin hieman kärryiltä, eli en pysty seuraamaan ajatuksen juoksuasi. Eikö arpa olisi yhtä lailla x:lle menevää perittävää omaisuutta?

"Voipi olla, että lahjaa ei veroteta, kun sen arvo lahjaa annettaessa ei ole ollut tiedossa - mutta niin yksinkertainen asia periaatteelisesti ei ole kuin C.E. kahden muun ohella näyttää luulevan. Mitkä olisivat verottamattomuuden perusteet, olisi mielenkiintoista tietää. C.E:n perusteet kun eivät vakuuta."
Siis lähtökohta on, että sellainen omaisuus menee verolle, joka on ollut toisen hallussa ja se lahjoitetaan toiselle. Tällöin se arvostetaan käypään hintaan.

Arpavoiton hallintaoikeus ei ole voimassa tai edes tiedossa ennen raaputtamista, jolloin arpajaisvoitto ei voi olla lahjoittajan hallussa, eikä kyse ole tietoisesta arpajaisvoiton lahjoituksesta, vaan vain nimellisarvoisten arpojen lahjoittamisesta.

"Tällöinhän on päivän selvää, että lahjoitus käsittää arvan osoittaman voiton ja on määrältään sen arvoinen (ellei arpajaisten järjestäjä ole tuolloin maksukyvytön). Jos tilanne mielestäsi muuttuu vain "jonkin verran", alkuperäinen tilannekaan ei aivan niin yksinkertainen ole, millaisena sen olet esittänyt."
Olet kyllä taitava perintöjutuissa, ja tunnet perintöverotuksen kohtuullisen hyvin. Et ole ilmeisesti kuitenkaan kovin onnistuneesti ymmärtänyt vero-oikeuden syvempää olemusta, sillä verolainsäädäntö on vain yksi osa sitä. Yksittäisissä tapauksissa verotusta ohjaa enemmänkin aikaisemmat ennakkopäätökset ja vielä enemmän verottajien omat verotusohjeet ja virastojen tekemät tulkintalinjat. Olet kai huomannut, että jopa perintöverotuksessa, jonka hallitset riittävän hyvin, verotoimistojen päätökset vaihtelevat eri puolilla maata.

Jos verottajalla on yleisenä linjana, ettei arpajaisvoittoihin sekaannuta muuten kuin hyvin vahvan näytön perusteella, niin ellei joku tunnusta lahjoittaneensa tai saaneensa lahjoituksena voittoarpaa, niin silloin asiaan ei sekaannuta.