Tekes ei tiedä mitä innovaatio tarkoittaa:
Skaalautuva innovaatiotoiminta mahdollistaa organisaation jatkuvan kehittymisen ja uusien innovaatioiden kautta niin toiminnan tehostumisen kuin uusien liiketoimintojen luomisenkin.
Erinomainen kysymys sinänsä, ainakin omassa viestinnässäni tarkennan hyvinkin tarkoin, että mitä tarkoitan innovaatiolla tai innovatiivisuudella.
Skaalautuvat innovaatiot ovat yrityksen liiketoiminnan näkökulmasta äärimmäisen houkuttelevia ja useimmat yritykset pyrkivätkin nykyisin luomaan näitä.
Suomen akatemiakaan ei tiedä mistä innovaatioissa kyse:
Skaalautuva innovaatiotoiminta mahdollistaa organisaation jatkuvan kehittymisen ja uusien innovaatioiden kautta niin toiminnan tehostumisen kuin uusien liiketoimintojen luomisen
Itselleni ”innovatiivisuudella” ja innovaatioilla on selkeä sisältö, joka on osin myös kokemusperäistä. En pysty kaikkea sitä pukemaan sanoiksi, mitä käsitän esim. omalla innovatiivisuudellani.
Viimeinen, mutta ei suinkaan vähäisin, innovaatiotoiminnan osa-alue on skaalaaminen. Tämä on monelle terminä tuttu, kun puhutaan skaalautuvista innovaatioista (palveluista, liiketoimintamalleista ja teknologia-alustoista), mutta innovaatiotoiminnan kohdalla termi viittaa kuitenkin näiden sijasta itse toiminnan ja sitä pyörittävän organisaation skaalautumiseen.
Niin innovaatio on havainto mitä realia v itse, jolloin nykypäivänä nämä ei tule enää joltakin alueelta yksinään, vaan ovat jo olevien alueiden yhdistämistä uusin alueisin. Joka voidaan havainnoista vaikka niillä tavoilla jolla facebook tekee, jossa nimen omaan tiedon välittämisen ja tiedon itsensä hinnoittelu.
Lisäksi myös koko toimintamalliin liittyy vahvasti innovatiivisuutta.
Yhtä kaikki, riippumatta lanseerauksen ja kaupallistamisen tavasta, ovat ne ehkäpä tärkein yksittäinen osa-alue määrittämässä organisaation innovaatiotoiminnasta saamaa tuottoa.
Ja termiä ”innovaatio” käytetään myös mantran tavoin vailla sisältöä.
Monet innovaatioista, jotka työllistävät, ovatkin useimmin kombinaatioita aiemmista. Ja ne täyttävät jonkin perustavanlaatuisen muuttuneen tarpeen markkinoilla.
Mikä siis avuksi? Lyhyesti: skaalautuva innovaatiotoiminta.
Siksi monet uudisteet, ”innovaatiot”, ratsastavat aikaisempien innovaatioiden tekemän työn ”varassa” tai avulla. Innovaatiotkin seisovat ”jättiläisten olkapäillä”.
Tässä myös pari havaintoa, että aina innovatiivisuus ei ole hyväksi.
Innovaatio on käsitteenä hiukan ongelmallinen. Sitä käytetään monenlaisessa yhteydessä ja kuvaamaan monenlaisia asioita. Olen itse seurannut läheltä sekä innovaatiotutkimusta että innovaatiojärjestelmien rakentamista.
IKEA:n innovaatio oli aito asiakaslähtöisyys:
Ok. Ymmärrän, eli käsität sanan innovaatio siten, että siinä tulee olla jotan hyvin hyvin uutta.
Asiakaslähtöisyys ei ole innovaatio eikä mikään uusi asia.
Esimerkiksi sisäisiä innovaatioita, kuten prosessiparannuksia, uusia työkaluja, sekä toimintatapoja luonnollisesti lanseerataan käyttöön ripeillä aikatauluilla. Tämänlaiset lanseeraukset tapahtuvat vain hieman eri tavalla ja pitävät sisällään omat kommervenkkinsa, kuten muutosjohtamisen haasteet.
Voin pitää innovatiivisena, mutta en innovaationa.
Kysymys kuuluukin, miten innovaatiotoiminnasta tehdään skaalautuvaa? Tähän vastaus löytyy kuvaavasta mallistamme:Kuten kuvaajasta näkyy, parhaat innovoijat yhdistävät innovaatiotoiminnan korkean kypsyysasteen laajaan mittakaavaan. Tällöin toiminta on toistettavaa ja tehokkaasti skaalautuvaa.
innostus, · innotar, · innoton, · innottomuus, · innovaatio,.
Perinteisen innovaatio- tai tuotekehitysprosessin näkökulmasta lanseeraus ja kaupallistaminen on tuotekehityksen jälkeen tapahtuva vaihe, jossa tuote viedään markkinoille ja yritys pääsee ensimmäistä kertaa hyötymään innovaatiosta taloudellisesti.
Innovatiivisuus on luovuuden ja keksimisen lähikäsite
Kaupallistaminen on keskeinen osa . Mikäli kyse on ideasta, jota ei ole vielä kaupallistettu, tai jota ei ole tarkoituskaan kaupallistaa, puhutaan ideasta tai keksinnöstä. Kun idea tai keksintö on lanseerattu ja kaupallistettu, on kyseessä innovaatio.
Mitä Tarkoittaa Innovatiivinen
Vuosituhannen alussa mm. Sitra teki laajan selvityksen innovaatioista ja innovaatiojärjestelmistä. Ehkä tyhjentävin osuus oli prof. Veijo Miettisen raportti, minkä keskeinen sisältö oli huoli innovaatiokäsitteen puutteellisesta määrittelystä. Eipä määrittely vielä nykyäänkään ole sen tarkempi tai parempi.