Lisenssijärjestelmä: Peliyhtiöt valmistautuu Suomeen tuloon


Peliyhtiöt saivat toukokuussa uutisia, joiden mukaan Suomen pelilisenssin ehdoista on tulossa oletettua paremmat itse yhtiöiden näkökulmasta. Hallitukselle on tärkeää saada mahdollisimman suuri osa suomalaisten verkossa pelattavista peleistä kanavoitua lisensoiduille osapuolille ja siksi se haluaa tarjota peliyhtiöille reilut toimintamahdollisuudet.


Peliyhtiöt ovat alusta asti olleet hyvin kiinnostuneita Suomen lisenssistä. Lisenssijärjestelmään siirtyminen tarjoaa niille paremmat mahdollisuudet toimia Suomen markkinoilla.

Suomen suurimmat peliyritykset olivat ­kovassa vireessä viime vuonna, selviää ­Talouselämän peliyhtiöselvityksestä. Alan kärki on entistä leveämpi.

Tampereen pelifirmat: 17 yrityksen listaus näyttää, miten ..

Pelien valtakunta on läpileikkaus suomalaisen peliteollisuuden noususta. Tietokirjassa kurkistetaan Rovion, Remedyn, Supercellin, Housemarquen ja muiden pelistudioiden toimistoihin sekä kerrotaan hittipelien syntytarinat. Mukana on myös rautalankaa pelialaa tuntemattomille: miten pelejä tehdään ja millaista liiketoimintaa se on?

Suomen peliteollisuus on viime vuosikymmeninä kasvanut merkittävästi ja saavuttanut maailmanlaajuista huomiota. Menestystarinat kuten ”Angry Birds” ja ”Clash of Clans” ovat tehneet suomalaisista pelitaloista tunnettuja globaalisti. Tämän lisäksi Suomessa on runsaasti pienempiä, innovatiivisia pelistudioita, jotka tuottavat monipuolista sisältöä eri pelialustoille.

Miksi suomalaiset pelit lyövät läpi maailmalla? Koska ne ovat muihin nähden "omalaatuisia", sanoo mobiili- ja pelialan analyytikko Tero Kuittinen. Menetyspeleissä yritetään ajaa ylämäkeä tyhjällä tankilla – tai tappaa niitä kuuluisia vihreitä porsaita.

Ensimmäiset peliyritykset perustettiin 1990-luvulla ja ensimmäinen kansainväliseen levitykseen päässyt peli tuli ulos vuonna 1986. Kyseinen julkaisu oli taidonnäytös Terramarquelta, joka myöhemmin fuusioitui Bloodhousen kanssa Housemarqueksi.


Tietoa toimialasta | Neogames Finland

Metacoren mukaan se on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista peliyhtiöistä, ja sen tiimi on kasvanut 15 hengestä yli 170 henkeen kolmessa vuodessa. Viime vuonna Metacore ylsi 129 miljoonan euron liikevaihtoon, minkä myötä yritys valittiin Suomen nopeimmin kasvavaksi teknologiayhtiöksi. Metacore kertoo sen vahvan kasvun olevan jatkumassa myös tänä vuonna.

Lupaavimmat uudet suomalaiset peliyhtiöt vuonna 2023

Tuoreessa Pelien Suomi-kirjassa aikajänne on rajautunut viiteen vuoteen. Tänä aikana pelifirmoista on puhuttu etenkin talouden toimijoina: verotietojen tullessa julki on riemuittu Supercell-miljonäärien maksamista huikeista summista valtion kassaan.

Suomen peliala on tuottanut 10 vuodessa 2,5 miljardia veroeuroa

Pelifirmoista EU:lle kannelleen kuluttajajärjestön mukaan videopelien sisäisten ostojen todellisen hinnan hämärtyminen saa etenkin nuoret kuluttajat käyttämään enemmän rahaa.

Suomen Pelinkehittäjät Ry | Suomen pelinkehittäjäyritysten yhdistys

2000-luvun vaihteessa perustettiin paljon , joista osa kaatui mukana. Vaikka alan investoinnit seisahtuivat, panostus -pelilaitteeseen loi toimintaedellytyksiä Suomen pelialalle. 2000-luvun puolivälissä moni mobiilipeliyhtiö myytiin ulkomaille, ja painopiste alkoi siirtyä muille alustoille. Vuonna 2007 esitelty kuitenkin mullisti alan ja kasvatti mobiilipelien suosiota. käynnistymisen myötä pientenkin pelitalojen oli yhä helpompaa kehittää ja julkaista pelinsä. Suomalainen peliala alkoi kasvaa vauhdilla. 2010-luvulla menestykseksi ovat osoittautuneet , joilla tuottoa tehdään pelinsisäisillä .

Selaa Neogamesin kattavaa listaa kotimaisista peliyrityksistä

Peliala ei ole yhtenäinen joukko samassa tilanteessa olevia yrityksiä. Sen sijaan yritykset voi jakaa viiteen ryhmään: vakiintuneisiin yrityksiin (esim. Housemarque, Remedy), supermenestyjiin (Supercell ja Rovio), kuumiin startuppeihin (Next Games, Seriously, PlayRaven) sekä indie-pelistudioihin ja nuorten ensikertalaisten yrityksiin. Suomen pelialan tulevaisuutta arvioitaessa on nähtävä niiden kaikkien haasteet ja vahvuudet.

Suomen peliteollisuus on kolmanneksi suurin koko Euroopassa

Suurelle yleisölle on jo tuttua, että suomalainen pelifirmat kuten Supercell ja Remedy ovat synnyttäneet kansainvälisiä hittejä. Mutta mitä muuta on kotimainen peliala?

5 harhaa Suomen peliteollisuudesta

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä, että suurimpien kotimaisten peliyhtiöiden kärjestä löytyy tutut Supercell ja Rovio Entertainment, mutta uusia kisaajia alkaa kivuta jättien hännille. Seriously Entertainment on noussut neljänneksi suurimmaksi peliyhtiöksi ötökkäpelinsä siivittämänä. Se on Suomessa nyt neljäs peliyhtiö, joka on ylittänyt liikevaihdollaan sadan miljoonan euron rajan. Marraskuussa julkaistu pulmapeli on saanut hyvän vastaanoton ja yhteistyö uuden israelilaisen omistajan kanssa sujuu. Kasvuloikan taustalla on myös onnistunut brändin rakennus sekä tv-mainoskampanjat Yhdysvalloissa. Seriously Entertainment lähes tuplasi liikevaihtonsa viime vuonna ja konserni kasvoi n. 111 miljoonaan euroon.

Mutta ovatko pelit Suomen uusi Nokia

Ulkomaiset peliyhtiöt kannattavat lisenssimallia lämpimästi, koska ne eivät tällä hetkellä saa mainostaa pelejään Suomessa.