Suomalaisen urheilun rahoitus – Veikkaus, valtio vai molemmat?


Samalla rahapelivoitot synnyttävät taloudellista aktiivisuutta, sillä voittajat sijoittavat rahaa usein kotimaiseen talouteen.Veikkauksen tuottojen laaja jakautuminen tekee siitä ainutlaatuisen toimijan Suomen kansantaloudessa.Vaikka Veikkauksen tuotoilla on valtava merkitys, rahapelaamiseen liittyy myös haasteita, kuten peliriippuvuus.


Nykyisin Veikkaus Oy:n tuotto käytetään urheilun ja liikunnan, tieteen, taiteen, nuorisotyön, terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin sekä hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistämiseen. Tuoton yksilöidyistä käyttötarkoituksista ja tuoton jakautumisesta näihin käyttökohteisiin luovutaan uudessa rahoitusmallissa. Nykyisin Veikkaus Oy:n tuotolla rahoitettuja yleishyödyllisiä toimintoja rahoitetaan jatkossa yleiskatteellisista budjettivaroista, eikä enää Veikkaus Oy:n tuotosta.

– En usko, että rahaa tulisi vähemmän. Liikunnan tukemisen argumentit, terveys ja kansalaistoiminta, ovat vahvoja. Olisi liikaa, jos laitettaisiin Veikkauksen rahamäärän laskut sellaisenaan liikunnan ja urheilun rahoitukseen. En usko, että siihen on kellään tahtoa.

Avoin ja turvallinen urheilu kuuluu kaikille

Tämä mahdollistaa esimerkiksi suomalaisten elokuvien tuotannon ja pienten teattereiden toiminnan.Veikkauksen rahoituksen ansiosta moni tärkeä hanke ja palvelu toteutuu, joita ilman suomalainen yhteiskunta olisi paljon köyhempi.Suurvoitot, kuten Loton tai Kenon miljoonapotit, muuttavat usein voittajan elämän täysin.

Sidonnaisuusilmoitus: Liikuntatieteellisen Seuran rahoitus perustuu suurelta osin opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntatieteellisille tutkimus- ja tiedonvälitysyhteisöille jakamista veikkausvoittovaroista.

Liikuntalain mukaiset valtionosuudet ja -avustukset rahoitetaan veikkauksen ja raha-arpajaisten voittovaroista. Raha-arpa- ja veikkauspelien ylijäämän käyttämisestä annetun asetuksen (725/1982) 2 §:n mukaan Oy Veikkaus Ab:n arvioidusta ylijäämästä käytetään vuosittain 36,6 % urheilun ja liikuntakasvatustyön tukemiseen. Asetusta on kuitenkin vuosina 1992―1997 väliaikaisesti muutettu poistamalla asetuksesta maininta edunsaajien määräosuuksista. Vuoden 1997 talousarviossa liikunnan osuus on 23,8 %.

Veikkauksen tuottoihin on sisältynyt tasaisen kasvun oletus, joka on tähän saakka täyttynyt. Liikuntapoliittiseen selontekoon on kirjattu varovainen varautuminen Veikkauksen tuottojen laskuun tai jopa monopoliajan päättymiseen. Selonteossa esitetään toive valtion liikuntamenojen rahoittamisesta osaksi budjettivaroista. Budjettirahoitus on ollut pitkään ei-toivottu vaihtoehto, koska sen on uumoiltu altistavan urheilurahat poliittiseksi pelinappulaksi.


urheilun ja kulttuurin etukohteissa eri puolilla Suomea

Rahapelitoiminnan lisäksi Veikkaus järjesti vuosittain urheilupelitietämystä mittaavia ilmaisia SM-kisoja Vakioveikkauksessa, V75:ssä ja Vedonlyönnissä. Varsinkin Vakion SM-kisalla on pitkät perinteet, sillä ensimmäisen kerran kisa järjestettiin vuonna 1946.

Jan Vapaavuori puolustaa Veikkauksen roolia urheilun rahoituksessa

Jos urheilun rahoitus siirrettäisiin kokonaan valtion budjettirahoitukseen, siihen saataisiin lisää ennustettavuutta. Samalla liikuntasektorin rahoitus kuitenkin pienisisi ja se menettäisi itsenäisyyttään. Puntteja voitaisiin tasata tasapainottamalla Veikkauksen ja valtion osuuksia, mutta sekään ei täysin poistaisi rahapeleihin liittyvien ongelmien ja urheilun rahoituksen yhteyttä.

Miljoonien eurojen leikkauksia liikunta

Vanha Veikkaus saavutti 2 204,5 miljoonan euron liikevaihdon viimeisenä toimintavuonnaan 2016, mikä oli yhtiön historian korkein. Edellisvuodesta kasvua oli 109,2 miljoonaa euroa (+5,2 %). Veikkauksen tilikauden tulos oli 582,6 miljoonaa euroa (+8,5 %), jonka Veikkaus luovutti opetus- ja kulttuuriministeriölle jaettavaksi suomalaiselle taiteelle, liikunnalle, tieteelle ja nuorisotyölle.

Liikunnan ja urheilun rahoitus on ennennäkemättömässä vaarassa

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi Veikkauksen tuotosta varoja suomalaiselle kulttuurille eduskunnan säätämän jakosuhdelain mukaisesti. Lain mukaan veikkausvoittovaroista edistäminen sai 38,5 %, urheilu ja 25 %, edistäminen 17,5 % ja edistäminen 9 %. Lisäksi ministeriön vapaaseen harkintaan jäi 10 %, jonka käyttö määriteltiin vuosittain erikseen. Alkuun veikkausvarat jaettiin urheilun ja liikuntakasvatuksen kesken. Vuonna 1953 veikkausvaroja jakamaan tulivat lisäksi tiede, taide ja nuorisotyö.

Kaikki; Kulttuuri; Musiikki; Urheilu; Muut edut

Jakosuhde muuttui useaan otteeseen, jolloin liikunnan ja urheilun osuus pieneni. Urheiluväki rutisi, vaikka rahaa tuli tasaisena virtana. Niin urheilujärjestöt kuin muut veikkaustuotoista nauttimaan päässeet kolmannen sektorin toimijat nousivat lottokansan karttuisan käden ansiosta kasvu-uralle. Vuoden 2001 jakosuhdelaki lopetti kitinän Veikkauksen tuotonjaosta. Liikunnan ja urheilun toimijat tulkitsivat varmistamansa neljänneksen torjuntavoitoksi.

Korisliigan otteluun lippu -50%

Hevosurheilu on muusta liikunnasta ja urheilusta erillinen sarake veikkausvoittojen jaossa. Alan valtionavustus on ollut noin 40 miljoonaa euroa siitä lähtien, kun veikkaus- ja vedonlyöntipelien yksinoikeudet siirtyivät Veikkaus Oy:lle vuonna 2017, ja se on luvattu pitää samalla tasolla jatkossakin.

Veikkauksen monopolia ei pidetä enää pyhänä

– Toimet, joita ongelmapelaamisen haittojen vähentämiseksi on tehty, johtavat väistämättä siihen, että veikkausvoittovaroista edunsaajille tulotettava summa pienenee olennaisesti. Sen takia ei ole mahdollista jatkaa entisellä mallilla, koska se käytännössä tarkoittaisi, että esimerkiksi liikunnalta noin kolmasosa kaikesta valtionrahoituksesta voisi kadota.

Liikunnan kansallinen rahoitus on turvattava

Veikkaus tuloutti vuonna 2011 opetus- ja kulttuuriministeriön kautta edunsaajille 515,8 miljoonaa euroa eli lähes 10 miljoonaa euroa viikossa. Veikkauksen edunsaajia ovat Suomen elokuvasäätiö, Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Suomen Teatterit, Finland Festivals, Suomen museoliitto, Suomen Sinfoniaorkesterit ja Suomen Akatemia.