Veikkauksen pelien toimintaongelma
En ole koskaan aiemmin edes tajunnut pohtia näin syvällisesti tätä koko yhteiskunnallista vääristymää. Kirjaa lukiessani minulle tuli jopa surullinen olo, miten Suomessa voi toimia tällainen yritys? Jos minulle joskus sattumoisin tarjottaisiin hyväpalkkaista ”unelmatyötäni” Veikkauksesta, en usko, että suostuisin työtarjoukseen. Vaikka koen olevani melko paljonkin rahaorientoitunut, jossain myös minulla menee raja. Ja se raja menisi viimeistään tässä kohtaa. En voisi hyvällä omallatunnolla työskennellä yrityksessä, joka ei toimi yhdelläkään mittarilla mitattuna avoimesti, eikä halua vilpittömästi ehkäistä peliongelmia. Veikkaus ei mielestäni ole millään muotoa eettisesti oikein toimiva yritys. Miten tällaisen yrityksen voidaan edes antaa toimia Suomessa? Yrityksen idea on ”kerjätä” köyhiltä suomalaisilta heidän kaikki rahansa, jotta Veikkauksen isot herrat voivat elää leveästi. Esimerkiksi vuonna 2021 Veikkauksen toimitusjohtajalle Olli Sarekoskelle maksettiin palkkaa ja erilaisia bonuksia noin 450 000 euroa.
Näen, että ongelman ydin on se, että Veikkaus ei halua jakaa sitä valtavaa määrää dataa, mitä heillä on kaikista pelaajistaan. Helpoiten peliriippuvaiset tunnistaisi tästä datasta, mutta mitä kävisi jos ilmenisi, että esimerkiksi 70 prosenttia liikevaihdoista tulee peliriippuvaisilta? Mitä jos kaikki ”parhaat” pelaajat ovat peliriippuvaisia? Jos tilanteeseen puututaan, vaikuttaako se yrityksen tulokseen? Tässä on syyt miksi Veikkaus ei halua tuoda julki kaikkea, mitä he tietävät pelaajistaan.
Itse olen aina ollut sitä mieltä, että vaikka Veikkauksen tuotoilla tehdään todella arvokasta työtä, pitää sen voittoja karsia aina kun siten saadaan oikeasti pelihaittoja vähennettyä. Esimerkiksi peliautomaatteihin tuleva pakollinen tunnistautuminen kyllä vähentää ongelmia ja tuottoja, kunhan sitä käytetään myös tehokkaisiin ja pakollisiin rajoituksiin. Samoin automaattien määrää ja sijoittelua muuttamalla voidaan vähentää ajautumista uhkapelien pariin. Pakollinen tunnistautuminen on myös ulotettava pelisaleihin.
Yleiset Veikkauskortti ongelmat
Suomessa ei siis haluta jatkossakaan ehkäistä peliongelmia tehokkaasti, koska Veikkaus haluaa pitää monopolinsa peliongelmaisten suomalaisten kustannuksella. Myös jatkossa mummot saavat siis vapaasti pelata eläkkeensä ja nuoret miehet pikavippivelkansa Veikkauksen pelikoneisiin. Itse näen, että monopolin lakkauttaminen ja lisenssijärjestelmään siirtyminen olisi tässä tilanteessa ainoa aidosti tehokas keino rajoittaa ongelmia. Silloin ulkomaiset peliyhtiöt saataisiin tiukan sääntelyn piiriin ja niiden pelituotoista saataisiin osuus jaettavaksi suomalaisille yhteisöille toisin kuin nyt. Ja ennen kaikkea silloin Veikkaus voisi tarjota pelejään myös kansainvälisille markkinoille.
Suomessa pelataan kolmanneksi eniten maailmassa, kun määrä suhteutetaan väkilukuun. Peliongelmaisia ja heidän läheisiään on lähes miljoona ja Suomi tunnetaankin yleisesti lottokansana. Keskivertosuomalainen laittaa rahapeleihin tuhottomasti enemmän rahaa kuin esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin. Kukapa nyt ei valitsisi äkillistä rikastumista, pitkäjänteisen säästämisen ja sijoittamisen sijaan? Se on vain ikävä tosiasia, että Veikkaus on yritys, joka tekee kannattavaa liiketoimintaa. Toisin sanoen se kerää pelaajilta ja etenkin ongelmapelaajilta sievoisen summan rahaa, eikä missään nimessä jaa sitä samassa suhteessa ulos voittojen muodossa.
Mielenkiintoista oli myös lukea siitä, miten Veikkaus kartoittaa mahdollisia ongelmapelaajia. Kirjassa eräs tutkija avasi näitä toimintatapoja, eli Veikkaus kartoittaa ongelmapelaajia satunnaisotannalla. Tämä tarkoittaa sitä, että he soittavat sattumanvaraisesti Suomen kansalaisille ja tiedustelevat, onko tavoitetuilla henkilöillä mahdollisesti ongelmia pelaamisen suhteen. Ensinnäkin eihän kukaan peliongelmainen myönnä puhelimessa kärsivänsä peliriippuvuudesta. Yleisesti tästä koetaan suunnattomasti häpeää ja omista peliongelmistaan vaietaan yleensä niin pitkäksi aikaa kuin vain mahdollista. Toisekseen eihän alkoholihaittojakaan kartoiteta niin, että sattumanvaraisesti soitettaisiin eri henkilöille ja kysyttäisiin heiltä ovatko he juoneet alkoholia viime aikoina. Tällainen menettely totta kai vääristää lukuja ja saa näyttämään tilastot paremmilta, vaikka totuus lieneekin aivan toinen. Jo 1950-luvulla eräs yhteiskuntatieteilijä on todennut seuraavaa: ” Koskaan ei ole keksitty laitetta, josta on mahdollista saada niin pienellä investoinnilla niin suuri liikevoitto.”
Pelimonopolin tarkoituksena on haittojen ehkäisy, mutta Veikkaus ei voi samaan aikaan ehkäistä peliongelmia ja markkinoida pelejä 45 miljoonalla eurolla vuodessa. . Meillä on 124 000 ongelmapelaajaa, joista osa häviää jopa 2 000 euroa kuukaudessa. , joita on tutkitusti sijoitettu erityisesti työttömien ja pienituloisten asuinalueille.
Veikkaus-ongelma: Nyt kommentoivat Sanna Marin ja Antti Kurvinen
Veikkauksesta tuli maailmankin mittakaavassa poikkeuksellinenmenestys nettiasiakkaiden määrässä. RAY seurasi perässä. Pelien jaottelu Veikkauksenja RAY:n välillä ei netissä enää ollut yksinkertaista, eikä näiden kahdenvälinen kilpailu asiakkaista olisi tuonut mitään hyvää ainakaanongelmapelaajien osalta. Toisaalta netti pakotti kotimaisen monopolinkilpailuun veroparatiiseista toimivien ulkomaisten firmojen kanssa. Pelimonopolienyhdistäminen poisti keskinäisen kilpailun ongelman, muttei sitä vaikeinta, johonemme suoraan voi vaikuttaa.
Veikkaus viimein havainnut ongelmat
â Veikkauksen X-lehti tekee kisoihin liittyen juttusarjan. Ensimmäisessä osassa käsitellään MM-historiaa, toisessa näihin kisoihin liittyviä asioita ja ongelmia ja kolmannessa tulevaisuutta sillä kulmalla, miten Qatarin tyyppiset virheet voidaan jatkossa välttää.
Veikkaus - piilossa lymynnyt iso ongelma
Veikkauksen päätteissä ilmenneet ongelmat eivät vieneet suomalaispelureilta suurvoittoja sivu suun. Pelijärjestelmän uudistus aiheutti häiriöitä Veikkauksen voitonmaksussa viime viikon maanantaina ja tiistaina.
Kauinka kauan nää veikkauksen ongelmat kestää?
Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan Veikkaus-tuloutuksen aiheuttamaa ongelmaa tarkastellaan viisikon kesken syksyn budjettiprosessissa. Hallituspuolue
Kauinka kauan nää veikkauksen ongelmat kestää
Veikkauksen monopoliasema Suomessa on lyhyesti ilmaistuna aivan käsittämätön. Luettuani Senja Larsenin kirjan nimeltä Veikkaukratia, olen hölmistynyt Suomesta, jota kutsutaan myös hyvinvointivaltioksi. Kyseessä on todella suuri rakenteellinen ongelma, josta ei enää niin vain luovuta. Oikeastaan minulla ei edes ole uskoa siihen, että tästä valtion omistamasta rahasammosta haluttaisiinkaan luopua. Tämän koko systeemin purkaminen olisi yhteiskunnallisesti todella iso pommi, eikä ainakaan vielä toistaiseksi kukaan ole halunnut ottaa sitä kontolleen.
Pääkirjoitus / Veikkauksen roolissa on vakavia ongelmia
Pelipalveluun kirjautumisessa häiriö
Ongelmaa selvitetään.
Selvitelty jo aamu 8 lähtien. Eikä vieläkään pääse kirjautumaan. No ei sitten pelata veikkaukselle on niitä muitakin vaihtoehtoja. Sitten nää muut vaihtoehdot halutaan lainsäädännöllä blokata, että pelattaisiin vain veikkaukselle.
Ihan typerää tehdä lakia jossa on vain yksi pelifirma jonne sinnekin on ongelmia joiden korjaaminen kestää monta tuntia!
Veikkauksen mobiilisovelluksessa ilmeni vakavia ongelmia
Monopolia ovat 2010-luvulla arvostelleet etenkin ammattivedonlyöjät sekä talouden kaikenlaisen sääntelyn vastustajat. Vedonlyöjien intressissä on murtaa Veikkauksen monopoli itsekkäistä syistä, vaikka he puhuvat yksinoikeudella toimivan yhtiön aiheuttamasta ongelmapelaamisesta. Kyynisesti voisi sanoa heidän haluavan saada kansainvälisille markkinoille taitamattomampia pelaajia kasvattamaan pottia.
Veikkauksen toton ongelmat voivat edelleen jatkua
Veikkauksen tuotoilla tuetaan suomalaisia urheilu- ja kulttuuritoimijoita. Kun Veikkauksen tuotot vähenevät, myös järjestöille menevä rahavirta uhkaa kuihtua. Ongelma on ratkaistu vain tilapäisesti vuoteen 2023 asti.