Tuotoillamme tuettiin vuosittain yli 4 000 avustuksensaajaa
Nykyisin Veikkaus-voitot on korvamerkitty järjestöjen tukemiseen, ja ne tilitetään ministeriöille, jotka jakavat varat ennalta sovittujen osuuksien mukaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöille, kulttuuriin, taiteeseen, urheiluun ja nuorisotyöhön.
Vuonna 2019 Veikkaus jakoi järjestöille avustuksina yli miljardin euron voittonsa.
Veikkausvarojen edunsaajat 2020
Edunsaaja Avustus (miljoonaa euroa)
Sosiaali- ja terveysjärjestöt 380
Kulttuuri ja taide 258
Liikunta 151
Tiede 106
Veteraanit 91
Nuorisotyö 54
Hevosurheilu 40
Mitä näiden pääkohtien sisällä on?
Onko Veikkaus tosiaan päättänyt yhdistykset joille rahaa myönnetään?
Veikkauspohjaisen rahoituksen epädemokraattinen ja suljettu luonne. Mitäs tämä sitten tarkoittaa? Veikkaushan tulouttaa voitostaan rahat valtiolle, joka jakaa ne ennaltasovitusti prosenttimääräisesti eri tarkoituksiin. Kaikki kohteet ovat hyviä: kulttuuria, nuorisotyötä, liikuntaa ja urheilua, sosiaalityötä, terveyden edistämistä, syrjäytymisen ehkäisemistä, vähän tiedettäkin ja joskus jotain yleensä budjettivaroinkin rahoitettavaa kohdetta.
Tuo rahan jako vierasmaalaisille on aivan järkyttävää. Onko selvillä, mihin rahat käytetään, tehdäänkö tilintarkastuksia. Joka vuosi sama juttu, Hursti/suonalaiset köyhät ei saa senttiäkään. Ja ressa kiittelee hienosta "perinteestä!" Eipä ollut ennen euroliittoa leipäjonoja. Vääryydellä runnottiin euroon ja tämä on tulos. Joku kai hyötyi, ainakin päättäjät rahakkaine virkoineen.
Suomalaisen urheilun rahoitus – Veikkaus, valtio vai molemmat?
Valtakunnallisten järjestöjen rahoituksesta iso osa on tullut ja tulee tulevaisuudessakin Veikkauksen tuotoista. Veikkaus ja siihen yhdistetty Raha-automaattiyhdistyshän ovat alkuperin olleet järjestöjen omistuksessa, mutta jo vuosikymmeniä sitten valtio otti ne omiin hoiteisiinsa ja on myös yhä järeämmin päättänyt siitä, mihin, kenelle ja millä perustein rahat annetaan.
Ennen Veikkauksen monopolia totopelien yksinoikeudet kuuluivat ravijärjestö Suomen Hippos Oy:n omistamalle Fintoto Oy:lle. Hevosalan tuet jakaa Maa- ja metsätalousministeriö. Hevosala kannattaa osittaisuudistusta siten, että arpajaislain jakosuhdeosuuksia tarkistetaan vastaamaan hevosalalle luvatun rahoituksen suuruutta.
Rahapelaamisen haittoihin perehtynyt Sulkunen näkee, että rahapelien sääntely on järjestettävä Suomessa uudelleen. Hän muistuttaa, että Suomessa käytetään kolmanneksi eniten rahaa asukasta kohden rahapeleihin maailmassa. Samaan aikaan perinteisen pelaamisen suosio on taittumassa ja verkkopelaaminen kasvussa. Myös liikuntasosiologi Arto Tiihonen näkee Veikkauksen toimintamallin kestämättömänä. Hänen mielestään myös veikkaustuottoja saavien järjestöjen on syytä pohtia järjestelmän oikeutusta.
Veikkaus Oy on valtion omistajaohjauksessa oleva yhtiö, joten kaiketi valtio on sanellut/päättänyt mitä yhtiön tulee tukea saamistaan voittovaroista. Onhan jo Marinin hallitus vihjaillut muuttavansa Veikkauksen voittovarojen siirtämistä suoraan valtion budjettiin josta sitten voikin kulloinkin vallassa oleva aatepohjainen hallitus jaella noita rahoja mielin määrin.