Vanha puinen fortuna-peli kuulilla ja työntötikulla Mitat: 30 x 58


Pöytäpelien klassikko on Fortuna! Tökkää ja tähtää kuula vauhtiin ja yritä kerätä mahdollisimman paljon pisteitä. Pakkaus sisältää pelipöydän, kepin ja 10 kuulaa.


Deliver us the Moon: Fortuna on KeokeN Interactive -nimisen indiestudion ensimmäinen projekti. KeokeNin kuuprojekti sai alkunsa Kickstarterissa ja peli sai kuin saikin rahoituksensa kasaan vain vajaa vuorokausi ennen ajan päättymistä vuonna 2016.

Juho Jussila oli esitellyt jo vuonna 1909 Satakunnassa työskennellessään Porin maanviljelysseuran järjestämässä näyttelyssä erilaisia valmistamiaan puutavaratuotteita, joista yksi oli kuulapeli. Siitä ei ole olemassa tarkempia tietoja. Edellisenä vuonna hän oli tehnyt valtion apurahalla matkan Saksaan ja tutustunut Saksan leluteollisuuteen. (Raitanen 2011, 16). Myöhemmin hän teki yksin tai yhdessä jonkun työtoverinsa kanssa Fortuna-pelin prototyypin, jonka malli oli ehkä peräisin Pietarista. Se ei muistuttanut myöhempää Fortunaa vaan se oli muodoltaan pyöreä.(Hyytiäinen 2001, 94.) Hyytiäinen ja kumppanit selittävätkin, että Fortunan nimi on saattanut tulla venäläisestä pyöreästä kuulapelistä (fortunka igra), ja omassa pelissään Jussila olisi yhdistänyt toisen pelin nimen Bagatelle-tyyppiseen omaan peliinsä (Hyytiäinen ym. 2001, 99).

Vanha puinen fortuna-peli kuulilla ja työntötikulla Mitat: 30 x 58

Eikö Allan ollut se, joka löi vetoa? Viimeisessä lauseessa oli muuttunut Heimoksi. Kiitos tiedosta, että kyseinen laite on Fortuna-peli. :D

Nimi Fortuna viittaa roomalaiseen onnen ja sattuman jumalattareen, jonka kreikkalaisen mytologian vastine oli Tykhe. Fortuna-nimiset pelit tunnettiin Suomessakin jo ennen Juho Jussilan pelikeksintöä, mutta toistaiseksi en ole löytänyt tarkempaa tietoa, millaisia 1800-luvun sanomalehdissä mainitut Fortuna-pelit olivat. Esimerkiksi Uusi Suometar -lehdessä oli ilmoitus tavarahuutokaupasta, jossa oli myytävänä erään ravintoloitsijan omaisuutta, mukana amerikkalainen ”fortuna peli kapineineen”. Sanomia Turusta -lehdessä puolestaan oli ilmoitus lapsille sopivista joululahjoista, joista yksi oli fortuna-peli.

"Leidi Fortunan armottomuus saa kuitenkin myös toisen merkityksen, sillä nyrkkeilyottelun toinen osallistuja oli naispuolinen Fortuna-peli, jota vastaan Heimo oli lyönyt vetoa."

Tuossa pitäisi lukea "Allan oli lyönyt vetoa".

Turkulaisessa Aura-lehdessä taasen oli ilmoitus paikallisen kauppaseuran vuosikokouksessa, jossa oli käsitelty tilinpäätöstä. Tilinpäätöksessä ilmoitettiin, että seura oli saanut tuloja muun muassa biljardipelistä sekä fortunapelistä. Biljardista saadut tulot olivat tosin huomattavasti suuremmat kuin fortunasta saadut. Voi siis olettaa, että seuran tiloissa biljardia ja fortunaa on voinut pelata maksua vastaan.(Fortuna-maininnoista ks. myös .)

Helsingfors Dagbladetissa mainostettiin osoitteessa Senaatintori 28 sijainneen Osberg & Bade -liikkeen ilmoituksessa Fortunaa eli ”kiinalaista biljardia”. Samoja ilmoituksia julkaistiin myös suomeksi esimerkiksi . löytyy sieltäkin viittauksia kiinalaiseen biljardiin – tosin ei Fortunan yhteydessä. Mutta sieltäkään ei löydy ainakaan otsikoiden perusteella tarkempaa kuvausta Fortuna-peleistä (jotka viittaavat lähinnä onneen) saati kiinalaisen biljardin säännöistä tai pelivälineistä. on niissäkin mainintoja Fortuna-peleistä, mutta ei kuvia tai kuvauksia peleistä, joita Ruotsissakin on kylläkin myyty muun muassa lastenpeleiksi. Ja jotta mikään ei olisi yksinkertaista, niin on ollut olemassa myös peli nimeltä , ja siinäkin on yhtymäkohtia Fortunaan. Sellaista ei kuitenkaan mainita suomalaisissa lehdissä.


Jukka FORTUNA peli – Lelushoppi

Fortuna-pelin kehitti opettaja ja leikkikalutehtailija 1900-luvun alkuvuosikymmeninä esikuvanaan vastaavanlaiset kuulapelit. Peli muotoutui lopullisesti vuonna 1925 ja sen tuotanto aloitettiin vuonna 1926 Jussilan leikkikalutehtaalla Jyväskylässä Peliä markkinoitiin heti myös ulkomaille ja siitä tuli Jussilan yrityksen menestystuote. Britteinsaarilla peliä markkinoitiin nimellä ”Corinthian Bagatelle” ja peli esiteltiin myös Walesin prinssi Edwardille

Fortuna peli p=C3=A4=C3=A4kuva=20 - Pöytäpelit -.

Ennen jakoa esitin vienon toiveen, jos vain ullakon komerosta vielä löytyy ja verissä päin ei tarvitse tapella, niin toivoisin mummolasta vanhan fortuna-pelin itselleni.

Osta Jukka Fortuna-peli netistä

fyysinen kuvaus: Fortuna-peli. Pelilauta tehty puusta, lakattu, kaksi terävää kulmaa ja pyöristetty pääty. Pohjassa ohjetarra ja yhden ruuvin varassa puu, joka pitää laudan viistossa. Pelilautaan kiinitetty nauloja, joiden mukaan pelaajat saavat pisteitä. Pistemäärät merkattu tarroilla. Alalaidassa ura kuulille, oikeassa laidassa niiden laukaisu-ura. Mukana 18 harmaata teräskuulaa selä 22,5 cm pituinen keppi niiden työntelyyn.

Fortuna peli verkosta parhaaseen hintaan

Legendaarinen Fortuna-peli!

Fortuna on lautapeli, joka koostuu kuulavarastosta, rampista, pistealueista ja työntökepistä. Pelin tarkoitus on työntää kuulia usein nauloista muodostettetuihin pistealueisiin työntökepillä. Jokaisesta alueeseen menneestä kuulasta saa pisteitä alueen verran. Silloin pallosta tulee käytetty.

Fortuna lautapeli on nyt kokonaan uudistettu

Legendaarinen Fortuna-peli!

Fortuna on lautapeli, joka koostuu kuulavarastosta, rampista, pistealueista ja työntökepistä. Pelin tarkoitus on työntää kuulia usein nauloista muodostettetuihin pistealueisiin työntökepillä. Jokaisesta alueeseen menneestä kuulasta saa pisteitä alueen verran. Silloin pallosta tulee käytetty.

Fortuna-peli on kestosuosikki! 21,90 €

1800-lukulaisen Fortunan olemuksesta voi siten lähinnä spekuloida. Onko Fortunalla voitu lehtijutuissa tarkoittaa mahdollisesti – eli Carambole -biljardia, jota pelataan pöydällä, jossa ei ole kulmapusseja vaan jossa peli perustuu esimerkiksi osumiin toisiin palloihin? Tämä sopisi pelin biljardiyhteyksiin. (Ks. myös .) Tai voisiko olla koronan sukulainen , jota pelattiin puisella laudalla? Joka tapauksessa peli saattoi joku muu kuin Jussilan Fortunan kaltainen peli.(Varhaisista Fortuna-maininnoista ks. myös ; .)

Fortuna peli düsseldorf wallpaper

Noista muutamasta 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun fortunapeliuutisesta ja mainoksesta herää epäilys, viitattiinko Fortunalla silloin itse asiassa kahteen osittain erilaiseen peliin. Toinen on ollut Bagatelle-tyyppinen pöytä, jota on pelattu esimerkiksi kerhoissa ja ravintoloissa. Toinen on puolestaan ollut pienempi ja yksinkertaisempi, ja sitä on myyty lasten peli- ja leikkivälineeksi. Voi myös olla, että Fortuna-nimitys on viitannut moneen keskenään erilaiseen peliin, joissa onnella on ollut merkittävä osuus. Pöydällä ja kuulilla pelattavan pelin lisäksi se on voinut tarkoittaa esimerkiksi noppapelejä, mutta lehtiuutiset tuntuvat kuitenkin viittaavan enemmän jonkinlaiseen sukulaisuussuhteeseen biljardin kanssa. Missään lehtiuutisessa ei selitetä pelin luonnetta, mikä voi tarkoittaa sitä, että peli oli yleisesti tunnettu ja vakiintunut, eikä siksi tarvinnut selitystä. Tosin uutuuspelien mainoksissakaan harvoin tarkemmin kuvattiin pelien toimintaa.

Fortuna -peli (155), Oulu MYYTY

Bagatelle-nimi viittaa pelityyppiin, jota Fortunakin edusti ja jonka avulla peliä pystyttiin kuvaamaan yleisölle ja pelaajille. Bagatellea kuvataan biljardin sukuiseksi pöytäpeliksi, jossa kuulia yritetään lyödä reikiin, joiden eteen on tehty esteitä puisista tikuista. Bagatellen tyyppinen peli alkoi kehittyä Ludvig XIV:n aikana Ranskassa biljardista, mutta se sai vaikutteita yhtä lailla keilapeleistä.(Hyytiäinen ym. 2001, 96–97.) 1800-luvun loppupuolella Bagatellesta kehitettiin pienempiä ja yksinkertaisempia versioita, jotka sopivat paremmin kotikäyttöön ja myös lasten peleiksi.(.)