Jalkapallon MM-voittaja saa päälle 25 miljoonaa euroa


Toinen menestynein maa MM-kilpailuissa on Saksa, joka on voittanut neljä mestaruutta. Saksalainen jalkapallo on tunnettu taktisesta osaamisestaan ja kurinalaisuudestaan. Heidän menestyksensä MM-kilpailuissa on todiste siitä, että joukkueena pelaaminen ja vahva pelitaktiikka voivat viedä pitkälle jalkapallossa. Saksa on myös saavuttanut useita hopea- ja pronssimitaleita, mikä vahvistaa entisestään heidän menestystään.


Lisäksi Argentiina, Italia ja Uruguay ovat myös menestyneet maita jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa. Argentiina on voittanut mestaruuden kahdesti, Italia neljä kertaa ja Uruguay kahdesti. Nämä maat ovat jättäneet jälkensä jalkapallon historiassa upeilla esityksillään ja huippupelaajillaan. Heidän osallistumisensa MM-kilpailuihin on aina merkki siitä, että kovaa kilpailua on odotettavissa.

Maailmanmestaruuden voittaminen on jokaisen jalkapalloilijan unelma. Vuosien varrella vain muutama maa on onnistunut tässä saavutuksessa, ja monet MM-voittajat ovat myös vieneet kultaa kotiin useammin kuin kerran. Tässä on luettelo kaikista MM-kisojen kultamitalisteista.

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut

Maailmanmestaruuskilpailut jalkapallossa ovat aina odotettuja tapahtumia, ja seuraava miesten turnaus on jo suunnitteilla. Vuonna 2026 Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko toimivat yhteisiskentänä järjestäen MM-kisat kolmessa eri maassa. Tämä tulee olemaan historiallinen tapahtuma, jossa joukkueet ympäri maailman kilpailevat arvostetusta mestaruudesta.

Brasilia on pitkään ollut jalkapallon mahtimaa ja he loistavat myös MM-kilpailuissa. He ovat voittaneet maailmanmestaruuden viisi kertaa, mikä tekee heistä kaikkien aikojen menestyneimmän maan MM-kisoissa. Brasilia tunnetaan myös upeasta jalkapallotyylistään ja taidokkaista pelaajistaan, jotka ovat tehneet historiaa maailman suurimmalla jalkapallolavalla.

Jalkapallon seuraavat suurkisat järjestetään Amerikassa 2026. Mukana järjestämässä näitä kisoja ovat Yhdysvallat, Kanada ja Meksiko. Vuoden 2026 MM-finaali tullaan pelaamaan USA:ssa, New Jerseyssä.

Italia pelasi ensimmäisen ottelunsa vastaan ja voitti ottelun maalein 6–2. Tukholman olympiakisoissa 1912 Italia hävisi 3-2 ensimmäisiin arvokisoihinsa osallistuneelle Suomelle, joka oli silloin . Ensimmäisen arvokisamitalinsa, pronssisen, Italia saavutti . Joukkue ei osallistunut ensimmäisiin MM-kisoihin , mutta voitti sen jälkeen kahdesti peräkkäin maailmanmestaruuden, , missä loppuottelussa kaatui maalein 2–1, ja , jolloin se voitti loppuottelussa 4–2. Noihin aikoihin maata hallitsi ja panostus jalkapalloon oli voimakasta. Mussolini oli uhannut valmentaja henkeä, mikäli Italia ei voittaisi. Samaisella vuosikymmenellä Italia voitti kultaa myös .


Tässä ovat kaikki jalkapallon maailmanmestarit

Jos on turnausvoiton saalistaminen vaikeaa EM-kisakentillä, ovat jalkapallon MM-kisat vielä aivan oma lukunsa. Tähän mennessä siinä ovat onnistuneet vain Euroopan ja Etelä-Amerikan maat, ja niistäkin voittajia löytyy vain 8 kappaletta. Suurimmat kisamenestyjät kautta aikain ovat Brasilia viidellä mestaruudellan, ja Saksa ja Italia neljällä mestaruudellaan. Hallitseva maailmanmestari Saksa on siis ensi MM-kisoissa herkullisessa tilanteessa: voittamalla se siirtyisi Brasilian rinnalle mestaruuksien määrässä.

Brasilia – 5 kultaa (1958, 1962, 1970,1994, 2002) ; 2

Tammikuussa 1981 järjestettiin (Gold Cup), turnaus jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Turnaukseen osallistuivat useimmat maailmanmestaruuden voittaneista maista.

Saksa/Länsi-Saksa – 4 kultaa (1954, 1974, 1990, 2014) ; 2

Kun ensimmäiset jalkapallon miesten MM-kisat järjestettiin vuonna 1930, vain 13 maata osallistui turnaukseen. Ottelut alkoivat lohkovaiheella, jossa joukkueet oli jaettu neljään lohkoon. Jokaisen lohkon paras eteni pudotuspeleihin, jotka koostuivat vain välieristä ja finaalista. Vasta vuoden 1954 turnauksessa otettiin käyttöön puolivälierät, joihin eteni jokaisen alkulohkon kaksi parasta joukkuetta. Vuosien 1974, 1978 ja 1982 MM-kisoissa pudotuspelien sijasta pelattiin jatkolohkovaihe, johon selvisi jokaisen alkulohkon kaksi parasta. Jatkolohkojen voittajat etenivät finaaliin ja toiseksi tulleet pronssiotteluun. Vuonna 1982 joukkueiden lukumäärä kasvoi 16:sta 24:ään ja neljä vuotta myöhemmin Meksikon kisoissa palattiin normaalimpaan pudotuspelijärjestelmään. 16 maata pääsi pudotuspelien ensimmäisellä kierrokselle, mikä tarkoitti lohkovoittajia, lohkokakkosia sekä parhaita lohkokolmosia. Vuonna 1998 otettiin käyttöön järjestelmä, jota käytettiin vielä vuoden 2022 miesten MM-kisoissa. Vuoden 2026 MM-kisoissa tämä systeemi siirtyy kuitenkin historiaan, kun jalkapallon MM-kisoihin osallistuu ensimmäistä kertaa koskaan 48 maata.

Muistatko vielä aiemmat jalkapallon maailmanmestarit? | Urheilu

Historian ensimmäiset jalkapallon naisten MM-kisat järjesttiin vuonna 1991 Kiinassa. Turnaukseen osallistui 12 joukkuetta, jotka pelasivat kolmessa lohkossa. Lohkojen kaksi parasta sekä kaksi parasta lohkokolmosta etenivät pudotuspeleihin. Vielä vuonna 1995 pelattiin samalla formaatilla, mutta vuoden 1999 MM-kisoissa mukana oli jo 16 joukkuetta, jotka jaettiin neljään alkulohkoon. Samalla lohkokolmosten vertailusta päästiin eroon, kun vain jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta jatkoi puolivälieriin. Seuraavan kerran turnausjärjestelmää rukattiin vuoden 2015 Kanadan kisoihin, joihin osallistui 24 maata. Jälleen mentiin lohkojen väliseen vertailuun, sillä lohkovoittajien ja -kakkosten lisäksi neljä parasta lohkokolmosta eteni neljännesvälieriin, jotka tulivat nyt ensimmäistä kerta amukaan jalkapallon naisten MM-kisoihin. Järjestelmä oli siis sama kuin miesten MM-kisoissa vuosina 1986-1994 käytetty. Vuodesta 2023 eteenpäin naisten MM-kisoihin osallistuu 32 maata, jotka pelaavat kahdeksassa neljän joukkueen alkulohkossa.

Jalkapallon-MM 2026: Jalkapallon MM-kisat 2026

Jalkapallon naisten MM-kisat pelattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1991. Turnaus pelataan niin ikään neljän vuoden välein, aina miesten kisoja seuraavana vuonna. Tähän mennessä turnaus on järjestetty kolmesti Euroopassa, kolmesti Pohjois-Amerikassa ja kahdesti Kiinassa, sekä kerran jaetusti Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Ensimmäisiin Oseaniassa järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin osallistui myös ennätysmäärä joukkueita, kun naisten turnaukseen osallistui ensimmäistä kertaa 32 maata. Turnauksen voittajaksi selvisi ensimmäisen naisten MM-kultansa napannut Espanja.

Jalkapallon MM tulokset, Jalkapallo Maailma

Jalkapallon MM-kisojen lähes satavuotisessa historiassa yhteensä kahdeksan eri maata on kruunattu miesten MM-kisojen voittajaksi. Naisten MM-kisojen voittoon on taas selvinnyt viisi eri maata.

Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen tilastot

Jalkapallon MM-kisojen historia on, etenkin miesten puolella, ollut pitkälti eurooppalaisten ja eteläamerikkalaisten dominanssia, sillä vain kerran on jonkin muun maanosan joukkue onnistunut selviämään edes MM-kisojen mitaleille. Brasilia on ylivoimaisesti menestynein maajoukkue, sillä on voittanut MM-kisat jopa viidesti. Saksa, jolla on Italian tavoin neljä maailmanmestaruutta, on puolestaan voittanut eniten MM-kisojen mitaleita miesten MM-kisojen historiassa. Muut miesten maailmanmestaruutta juhlineet maat ovat Argentiina, Ranska, Uruguay, Englanti ja Espanja.