€; Liikunta ja urheilu 11,9 milj
Opetusministeriö tukee liikunta-alan järjestöjen, koulutusyksikköjen, tutkimuslaitosten ja muiden yhteisöjen kansainvälistä yhteistyötä sekä taloudellisesti että informaatio-ohjauksella. Myös lääninhallitukset harjoittavat liikunta-alan kansainvälistä yhteistyötä, erityisesti Suomen lähialueiden kanssa. Kuntien laajaa ystävyyskuntaverkostoa hyödynnetään liikunta-alan yhteistyössä. Urheilujärjestöt ja urheiluseurat osallistuvat tähän toimintaan muun muassa laajan kilpailutoiminnan kautta.
Svenska Spelin voittovarat kasvoivat 2000-luvun ensikymmenellä voimakkaasti, ja sen myötä nousi myös urheiluliikkeen vastaanottama valtion tuki. Jo vuonna 2004 Ruotsin urheiluliike sai valtion uudesta voitonjakojärjestelmästä yhtä paljon tuloja kuin omista rahapeleistään. Kahden seuraavan vuoden aikana urheiluliikkeen oma pelipotti kuihtui edelleen ja valtion potti lihoi sellaista tahtia, että vuonna 2006 urheiluliike sai valtiolta kaksi kertaa enemmän rahaa kuin omista pelituotoistaan. Ruotsin urheilun suhteellisesti alhainen valtion tuki nousi muiden Pohjoismaiden tasolle Svenska Spelin ja sen uuden voitonjakojärjestelmän ansiosta.
Itse olen siis ollut blogikirjoituksissani ensinnäkin sitä mieltä, että liikunta ja urheilu tarvitsisivat huomattavasti paljon enemmän valtionkin tukea. Kunnat, urheiluseurojen jäsenet ja osa yrityksistä tukee erittäinkin hyvin urheilua. Sen sijaan suuri yleisö ei mielestäni pääse nykyjärjestelmässä edes arvioimaan omaa (huippu)urheilumyönteisyyttään muuten kuin urheilun seuraajana. Itse olen varma, että toisenlaisen rahoitusjärjestelmän kautta urheilun ja liikunnan rahoitus saataisiin sekä terveemmäksi, vastuullisemmaksi ja demokraattisemmaksi. Tästä kirjoitin tarkemmin tuossa Veikkausjutussani.
Urheilulla edessä kymmenien miljoonien eurojen säästöt
Mielipidekirjoituksessa oli muutamia huippu-urheilun perusteluja, joista nostan tässä esiin vain seuraavan, koska se liittyy kirjoitukseni jatkoon hyvin oleellisesti. Salonen ja Kojonkoski, joilla on siis takanaan maailman tunnetuin brandi, joka saa sponsorirahaa muualla maailmassa valtavia määriä – Pohjoismaissakin paljon enemmän kuin Suomessa, kirjoittavat: ”Huippu-urheilu myös opettaa tavoitteelliseen toimintaan, kovaan työhön ja parhaaseen pyrkimiseen. Nämä kaikki ovat ominaisuuksia, joita tarvitaan muussakin elämässä”. Tämäkin on varmaan aivan totta, kuten muutkin kirjoituksessa mainitut perustelut. Itse voisin luetella helposti ja perustellusti paljon muitakin.
Hätä on nyt suuri, tiivistää Pohjois-Savon liikunnan toiminnanjohtaja Risto Kovanen.Sekä Kovanen että Roth toteavat, että järjestöissä tiedostetaan hyvin Veikkaus-tuottojen lasku.Toive onkin, että valtio kompensoisi jotenkin tukirahojen menetyksiä.– Rahoitusvirta voisi olla monikanavaisempi.
Sosiaali- ja terveysjärjestöille jaettiin avustuksia Liikunta, kulttuuri, tiede, veteraanit, nuorisotyö ja hevosurheilu saivat yhteensä 700 miljoonaa. Tuolla reilulla miljardilla tehdään aidosti ja oikeasti paljon hyvää: autetaan heikoimmassa asemassa olevia, tuetaan osallisuutta, ehkäistään terveyshaittoja, mahdollistetaan monia harrastuksia ja tehdään monipuolista kehittämistyötä. Pulma on siinä, että liian moni jaettavista euroista tulee ihmisiltä, joilla ei olisi vara noita euroja hävitä. Yhteistä hyvinvointia rakennetaan liian paljon yksilöiden ja perheiden tragedioiden kustannuksella. Kaltaiseni kukkahattusedän korvaan kuulostaa myös arveluttavalta puhe Veikkauksen toiminnan kehittämisestä niin, etteivät pelihaitat kasva (mutta tuotot mielellään kyllä). Häntä taitaa heiluttaa koiraa tällaisessa tässä ajattelussa: Veikkauksen yksinoikeuden peruste on haittojen ehkäisy, hyviin tarkoituksiin jaettavat tuotot ovat vain suotuisa sivuseuraus.
Oma vahva oletukseni, joka perustuu myös tutkimuksiin ja tietoihin siitä, miten paljon suomalaiset seuraavat urheilua, on se, että suomalaiset olisivat hyvinkin helposti taivutettavissa (huippu)urheilunkin maksajiksi, jos se olisi aito vaihtoehto nykyiselle epävarmalle, epäeettiselle ja epädemokraattiselle rahoitustavalle.
Veikkauksen tuoton lasku vie liikunnalta 40 milj.€
Olipa hyvä kirjoitus Artsi. Selvää on, että muutamien seuraavien vuosien aikana tullaan oikeasti näkemään rakenteellisia muutoksia liikunnassa ja urheilussa. Rahapelifuusio asetti valtapalikat uusiksi ja pelaamisen eettiset haitat nousevat pintaan yhä useammin. Tähän yhdistettynä liikunnan ja urheilun heikko tietopohja voi tarkoittaa sitä ettei sen paremmin OKMllä kuin avustuksen saajillakaan ole paljon pelimerkkejä käytössään.
Liikunnan ja urheilun rahoitus on ennennäkemättömässä vaarassa
Vuoden 2021 keväällä Suomen Olympiakomitean ja muiden liikunta- ja urheilujärjestöjen hermoja testattiin kunnolla, kun Opetus- ja kulttuuriministeriö suunnitteli leikkaavansa valtion tukia merkittävästi ja hyvittävänsä Veikkauksen tulomenetykset edunsaajille vain osittain vuonna 2022.
Veikkaus ja suomalaisen urheilun rahoitus – kuka hanoja ..
– Hyvin harvalta toimialalta leikataan prosentuaalisesti näin paljon. Liikuntabudjetti on valtion budjetista vain alle kaksi promillea, joten tämänkokoisesta toimialasta leikkaamalla on mahdotonta saada kasaan hallituksen tavoittelemia säästöjä. On kestämätöntä ja kohtuutonta, jos liikunnasta ja urheilusta leikattaisiin enemmän kuin muilta valtion hallinnonaloilta, huomauttaa Vapaavuori.
Suomalaisen urheilun rahoitus saattaa kokea suuren mullistuksen
Vuoden 2014 valtion talousarviossa osoitetaan liikunnan kansalaistoimintaan yhteensä 41,71 miljoonaa euroa, josta valtakunnallisten ja alueellisten liikuntajärjestöjen toiminta-avustuksiin on tarkoitettu 36,71 miljoonaa euroa. Liikuntajärjestöjen lisäksi määrärahasta on tuettu paikallisen seuratoiminnan kehittämistä sekä huippu-urheiluyksikön toimintaa ja ohjelmia. Seuratukeen on vuonna 2014 varattu viiden miljoonan euron määräraha. Terveyttä edistävän liikunnan kehittämiseen on osoitettu 3,8 miljoonaa euroa, josta määrärahasta myös kansanterveysjärjestöt voivat saada erityisavustuksena hankekohtaisia valtionavustuksia.
Miljoonien eurojen leikkauksia liikunta
Valtion toiminta-avustusta urheilujärjestöille myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna1924. Avustusten myöntämisperusteet ovat vuosien aikana vaihdelleet paljon. Avustettavien liikuntajärjestöjen määrän lisääntyminen ja järjestöjen erilaisuus vaikeuttaa yhtenäisten avustuskriteerien ja myöntämisperusteiden laatimista. Liikunnan aluejärjestöt ovat nykyisin asemaltaan rinnastettavissa valtakunnallisiin liikuntajärjestöihin. Muille alueellisille liikuntajärjestöille ei ole myönnetty valtionavustusta vuoden 1994 liikuntajärjestömuutosten jälkeen.