Amerikan Vaalit | Podcast on Spotify
– Noin puolet amerikkalaisista on tähän täydellisesti kyllästyneitä. Ilmiö on sama kuin silloin vuonna 2016. Bidenin kaudella oli selvää, että tämä dynamiikka ei ole muuttunut mihinkään, vaikka tästä on vaikka kuinka paljon tutkimusta.
Meksikon Iberoamerikkalaisen yliopiston politiikan tutkija Carlos Lugo vertaa vaalikonsultteja keinottelunhaluiseen pääomaan, jonka voitontavoittelussa valtakuntien rajoilla ei ole merkitystä.
Kirjoissaan Ruotsila puhuu tavallisista, Trumpia äänestävistä amerikkalaisista sydänmaiden asukkaina, jotka ovat kyllästyneet sekä demokraattipuolueen että republikaanien perinteisiin vaihtoehtoihin ja median välittämään, ylhäältä päin tulevaan tuomisemiseen.
Latinalaisen Amerikan vaalit konsulttien juhlaa
Kuten kaikkien vaalien, myös Yhdysvaltain presidentinvaalin ympärillä järjestetään valtava määrä erilaisia gallupeja ja kyselyitä.
Kolmas ryhmä on mustat, latinot ja valkoiset, joilla ei ole yliopistotutkintoa ja jotka tuntevat vahvaa epäluottamusta amerikkalaisia instituutioita kohtaan. He kutsuvat itseään maltillisiksi, mutta ovat todellisuudessa varsin konservatiivisia arvoiltaan.
pääekonomisti Lasse Corin sanookin, että tämänkertaiset presidentinvaalit ovat suomalaisen näkökulmasta poikkeuksellisen tärkeät: USA on Suomelle suuri kauppakumppani, jolla on turvallisuuspolitiikassa valtava rooli.
Kansainvälisten vaalikonsulttien koulutuksesta vastaa pääasiassa kaksi yhdysvaltalaista opinahjoa: pääkaupungissa toimiva George Washington -yliopisto ja Yleisamerikkalainen poliittisen johtamisen keskus Miamissa.
Amerikan Vaalit : Juuso Myllyrinne: Books
Vaalien lopputulos tulee olemaan täpärä. Yhdysvalloissa kumpikin puoli kokee, että vaalien lopputuloksella on eksistentiaalinen vaikutus heidän elämäänsä. Pelissä ovat äänestäjästä riippuen amerikkalaisen elämäntavan olemassaolo tai demokratia. Samasta syystä vaalit kiinnostavat kaikkialla maailmassa. Oli kyseessä sitten poliittiset tai taloudelliset intressit, on Yhdysvalloilla merkittävä rooli maailmassa. Jäämme Suomessa jännityksellä odottamaan, miten lopputulos vaikuttaa talouteen ja Yhdysvaltojen rooliin Suomen kauppakumppanina.
Vedonlyöjillä on USA:n presidentinvaaleissa selvä suosikki
Tottakai Bideniä voi kutsua Usan seuraavaksi presidentiksi. Niinhän tähän aikaan 4 vuotta sitten Trumpiakin kutsuttiin. Eri asia on sitten ne viralliset nimitykset. Samoin Suomessa presidentinvaalien voittajaa nimitellään tulevaksi presidentiksi ennen virallista vaalituloksen julistamista.
Tällainen on amerikkalainen vaalijärjestelmä
USA:n presidentinvaalien vedonlyönti on ollut hyvin suosittua Suomessa kaksien edellisten vaalien aikana.
Miksi USA:n presidentinvaalit ovat niin tärkeät Suomelle
Yksi huolenaihe on liittynyt Suomen ja Yhdysvaltojen kauppasuhteisiin. Esimerkiksi amerikkalaisen International Sanctions and Export Control Societies -kauppajärjestön toimitusjohtaja Kristiina Helenius ennusti Ylen vaalilähetyksessä, että Trumpin myötä Yhdysvalloista saattaa tulla entistä protektionistisempi maa. Toisaalta esimerkiksi Kiinalle asetettavat, äärimmäisen korkeat tullimaksut saattaisivat jopa parantaa Euroopan ja siten myös Suomen viennin asemaa.
Amerikan vaalijärjestelmän kiemuroista
Vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen oletettiin laajalti, että Trumpin politiikalla olisi merkittäviä vaikutuksia yrityksiin, jotka ovat riippuvaisia Kiinasta. Erityisesti on väitetty, että yksikään amerikkalaisyhtiö ei ole niin riippuvainen Kiinan markkinoista kuin Apple (). Kauppasodan odotettiin vaikuttavan negatiivisesti sen liiketoimintaan. Muutamat tuon ajan otsikot kuvailivat tilannetta selkeästi:
Etelä-Amerikassa käydään lokakuussa 2019 kolmet vaalit
Neljän vuoden takaisten kokemusten perusteella osa amerikkalaisista ajattelee, ettei gallupeihin ole luottamista.
Viime vaaleissa Clinton oli käytännössä kaikkien gallupien perusteella ennakkosuosikki, mutta hävisi silti vaalit. Professori Blanck kuitenkin muistuttaa, että enimmäkseen gallupit pitivät paikkansa. Trumpilla oli kuitenkin valitsijajärjestelmän ansiosta pieni etu, jonka hän sai maksimoitua.
– Valtakunnallisella tasolla ne osuivat erittäin oikeaan, Hillary Clinton voitti kokonaisäärimäärässä. Mutta voisi sanoa että Trump oli onnekas, hän sai optimoitua tilanteen. Joissain vaa’ankieliosavaltioissa tilanne oli hyvin tasainen, ja hän voitti kaikki ne tasaiset osavaltiot, Blanck sanoo.
Osassa vaa’ankieliosavaltioista Clintonin ja Trumpin välinen ero oli mahtunut virhemarginaalien sisään, joten siinä mielessä Trumpin voitot niissä eivät olleet täydellisiä shokkeja.
– Joissain osavaltioissa jotkin kyselyt olivat ehkä vähän pielessä, mutta kansallisella tasolla ne olivat varsin täsmällisiä.
Viime vaalien jälkeen gallupien tekijät ovat reagoineet vuoden 2016 opetuksiin etenkin siten, että kyselyiden tuloksissa painotetaan enemmän vastaajien koulutustasoa.
Tämä johtuu siitä havainnosta, että korkeasti koulutetut ovat taipuvaisempia vastaamaan poliittisiin mielipidemittauksiin, minkä vuoksi korkeasti koulutetut ovat olleet yliedustettuina vastaajajoukoissa. Se puolestaan on saanut tulokset näyttämään tietyissä osavaltioissa liian hyvältä demokraattien kannalta, mikä piilotti jonkin verran Trumpin kannatusta neljä vuotta sitten.
—
Lähteinä myös New York Times ja CNN.
Amerikan Vaalit Live: Huomenta vaan..
Ukrainan sota on tehnyt USA:sta ja sen Ukrainalle antamasta aseavusta Euroopalle kriittisemmän kuin pitkään aikaan. Yhdysvaltain tulevan presidentin suhtautuminen Ukrainan tukemiseen vaikuttaa siis suoraan myös Suomen turvallisuusympäristöön.
Yhdysvaltain presidentinvaalit
Enemmistö amerikkalaisista uskoo, ettei Trump aio myöntää tappiotaan. Lokakuun lopulla julkaistun kyselyn mukaan 69 prosenttia amerikkalaisista arvelee, ettei Trump ei myönnä vaalitappiota. Samassa kyselyssä 73 prosenttia vastaajista sanoi uskovansa, että Harris myöntää tappionsa, mikäli näin käy.