Lyö kunnolla takaisin, että tietää, miltä tuntuu.


Toimi kasvattajana: ”Lyödä ei saa. Ketään ei saa lyödä” tms. Väkivalta pitää estää. Sen jälkeen totea: ”Nanalle tuli paha mieli, lohdutetaan häntä yhdessä!”



Näin lapsi saa heti, ristiriitaisissa tunteissaan, mallin rakentavan myötätunnon tekoon. Lohdutus tekona vahvistaa lyömättömyyden viestiä: ei lyödä, vaan silitetään, puhalletaan, taputetaan, halataan. Anteeksipyyntö ei aina onnistu ja lapset eivät sitä usein ymmärrä. Sen sijaan teoilla lohdutus on selvä viesti. Lohdutetaan ja autetaan aina heti heitä, joilla on paha mieli.

Lyöjä ei joudu aikuisten ja lasten kielteisen huomion kohteeksi. Huomiotta jättäminen, korjaavaan lohduttamiseen ohjaaminen ja yhteishengen vahvistaminen ovat omiaan sammuttamaan vahingollisen käytöksen kehää. Lyöjä ei myöskään voita teollaan aikuisten jakamatonta huomiota.

Kerran kun lyö takaisin kunnolla niin se lakkaa.

Meidän 3-vuotias on puolen vuoden ajan lyönyt ja potkinut leikkitovereitaan. Leikit sujuvat välillä hyvin, mutta lapsemme välillä ilman mitään näkyvää syytä potkaisee tai lyö toista. Useimmiten riita lelusta aiheuttaa tällaisen käyttäytymisen. Olen joka kerta puuttunut tilanteeseen ja kertonut hänelle, ettei ketään saa lyödä ja kaverille käy kipeästi ja useimmiten sanon, että kaverilta pitää pyytää anteeksi. Olen siis napakasti aina puuttunut ja kieltänyt ja neuvonut lastani, mutta ei tunnu auttavan. Siksi kaipaan hyviä neuvoja? Miten saan toisten lasten lyömiset ja potkimiset loppumaan?

Luokan paras lyöjä Rasva-Antero järkyttyy, kun hänen luokkakaverinsa Emilia iskee pesäpallon pidemmälle kuin kukaan koskaan ennen. Yliluonnollisen pitkälle. Lisäksi Emilia on saanut oman marsun, josta hän puhuu jatkuvasti. Rasva-Anteron isä palkkaa kuuluisan baseball-tähden Amerikasta valmentamaan poikaa, tavoitteena maailman pisin lyönti. Jake-valmentaja kertoo Anterolle, mitkä kolme asiaa vaaditaan menestykseen: "Töitä, töitä ja töitä." Rasviksen oma käsitys on: "Rahaa, suhteita ja lisää rahaa."

Hei. Meillä kanssa sama tilanne. On kyllä helpottanut nyt kun lapsi on jo 3,5-v… Olemme järjestelmällisesti selittäneet, että lyöminen on väärin, siitä tulee paha mieli ja voi satuttaa toista. Huomaa heti, jos katsoo tv:tä, niin alkaa taas lyömään enemmän -ihan pientenkin lasten ohjelmissa on paljon väkivaltaa, etenkin mainokset ovat pahoja. Lapsi kun ei ymmärrä, että piirrettyjen säännöt eivät päde tosielämässä. Meillä löi aikuisia ja lapsia ja tapa paheni älyttömästi kun oli hoidossa isovanhemmilla, jotka olivat uhkailleet tukkapöllyllä ja piiskaamisella (kauheaa!). Kerroimme, että aikuinenkaan ei saa kurittaa lasta, eikä lapsi saa kurittaa toista lasta ja nyt on oikein alkanut vahtimaan, ettei sellaista tapahdu. Mutta itsekin haluaisin tietää, mistä tämä lyöminen juontaa jurensa. Ehkä tunteet vain heitävät pienellä yli?

Hei! Meillä on sama ongelma 2 v 4 kk pojan kanssa. Viitteitä oli jo vuoden ikäisenä esim. sylissä välillä saattoi raapia tai lyödä aikuista. Nyt kun yritämme käydä perhekerhoissa tuntuu että parempi olisi lukkiutus neljän seinän sisälle kotiin niin kauheata on olla ihmisten ilmoilla kun poika ei tee mitään muuta kun hyökkäilee toisten lasten kimppuun ja lyö ja raapii. Ulkona kun on rukkaset käsissä ei pysty raapimaan niin sitten tönäisee. Poika on ollut kotihoidossa koko ajan ja nyt kesällä meille syntyi vauva. Vauvaa ei voi hetkeksikään jättää silmistään tai tulee pahaa jälkeä ja se on myös tosi rankkaa. En oikeasti tiedä mitä tapahtuu kun tyttö lähtee liikkumaan kun on pakko antaa olla lattialla. Istunko heidän välissään ja unohdan koko muun elämän. Olemme kieltäneet alusta asti ja jopa välillä yrittäneet jäähypenkkiä. En tiedä onko ollut mitään hyötyä, välillä tuntuu että ymmärtää ja välillä vaan nauraa kun kielletään. Uhmis siis pyörittää koko arkea. Ei ole paljon lapsiperheitä ketkä enää haluavat tulla kylään kun aina on joku raapama naamassa kun kotiin lähtevät.
Olisi kiva todella tietää mistä tällainen juontaa ja mitä olemme tehneet väärin. Vai onko meillä nyt hiukan ”haastavampi” lapsi niin kuin viisaat neuvolassa sanovat. Neuvoja kaipaan?


Kerran kun lyö takaisin kunnolla niin se lakkaa.

Lapsi voi saada pää- ja aivovamman, jos hän kaatuu, putoaa tai muuten lyö päänsä kovaa alustaa vasten. Päävammoja tapahtuu lasten leikkiessä, urheillessa, liikenneonnettomuuksissa, pyöräillessä, skeittailussa ja pulkkamäessä.

Lapsi siis oppii lyömään takaisin?

Käytännössä kaikki lapset ovat joskus tukkanuottasilla leikkikaverin kanssa – yhtäkkiä huomaatkin, että jompikumpi heittää toista lelulla tai lapsesi joutuu toisen tönäisemäksi. On kurjaa nähdä oman lapsen lyövän tai tulevan lyödyksi, mutta vanhempi voi lohduttautua sillä, ettei tämä ole mitenkään epätavallista. Murehtimisen sijaan kannattaa selvittää lapsen aggressiivisuuden syyt, auttaa häntä ja yrittää estää väkivalta jatkossa.

Onnistuuko sanoa "Ei saa lyödö, se sattuu"?

Kesällä moni matkustaa ympäri Suomea tai muuta maailmaa paikallisia herkkuja maistellen ja paikallisten ihmisten puheenpartta ja muita kummallisuuksia ihmetellen. Näihin reissuihin kannattaa varautua tavaamalla ensimmäistä tai ännännettä kertaa todellinen herkkuturneeklassikko Asterix lyö vetoa. Toimiipa tämä sarjakuvahuumorin peruskivi mainiosti myös matkalukemisena, eikä yksi albumi vie liikaa tilaa repussakaan.

Hei minun poikka on 5 v ja hänlyö toiselle mikä on hyvä autaa häntä

Yleisin syy, miksi lapsi lyö toista on, että häneltä puuttuu muita tapoja ratkaista ongelma tai ilmaista tarpeitaan. Kun lapsi ei saa tahtoaan läpi tai suuttuu, lyönti tai tönäisy voi yksinkertaisesti tulla selkärangasta. Tunteet ottavat hetkeksi vallan, eikä lapsi vielä hallitse impulssejaan, sillä itsesäätelytaitojen kehittyminen vie aikaa. Ulkopuolelta voi näyttää, kuin lapsi käyttäytyisi aggressiivisesti aivan ilman syytä, mutta taustalla on aina jokin tunne tai impulssi. Aikuisen tärkeä tehtävä on opastaa lasta ja auttaa häntä ongelmanratkaisussa, jotta hän oppii ajan myötä käsittelemään turhautumista ja kiukkua muilla tavoin. Itse tunteiden on oltava sallittuja – haasteena on oppia, miten niitä hallitaan ja säädellään.

Hetki lyö — Näköaloja kriisiaikojen päättämiseen

Päävammat ovat lapsuudessa melko yleisiä ja aiheuttavat harvoin vakavia seuraamuksia. Jopa 20 % lapsista saa elämänsä aikana aivotärähdyksen. Vuosittain 5/1000 lasta lyö päänsä niin, että tajunta katoaa ainakin hetkeksi. Joustavat kallon luut antavat erityisesti pienillä lapsilla sen verran periksi, että merkittävää murtumaa ei useimmiten synny.

Katso Hetki lyö .Videovuokraamo netissä

Lyömiseen on tärkeää puuttua oikein, sillä siitä saattaa herkästi muodostua lapselle toimintamalli kimpaantumisen hetkellä.

Kun lapsi lyö, riehuu ja uhmaa | raisacacciatore

Suuret tunteet pienessä ihmisessä pursuavat helposti yli ja siksi on kovin tavallista, että pieni lapsi lyö, potkii tai puree suuttuessaan.

Ensimmäinen sääntö: Älä lyö lasta

Meidän siistein vakosametti lippis so far - kultaisella kosketuksella. Lyö löyly lyö brodeerattuna edessä ja Saunamarsalkka kultaisella takapuolella.