Kaikki Vakion vedonlyöntikohteet


Tampereen maaliskuisen lottovoiton voittaja sen sijaan on innokas Vakion pelaaja. Hän laati Vakion bonuskierrokselle (15/2019) vihjerivin klassisella 64 sarakkeen järjestelmällä. Kuva vihjeestä liitteenä.


Kysymys haravan olemuksesta pulpahtaa esiin säännöllisin väliajoin. Kieltämättä se on asiaan vihkiytymättömälle hieman vaikea ymmärtää. Kysyjän saamat vastaukset näyttävät olevan melko surkeita sisältäen myös harhatietoa. Yritän nyt antaa paremman vastauksen.

Lainaus: ”Siis voisko joku kertoo mitä tarkoittaa haravan vähimmäistakuu -3. Onko se niin jos saa sillä haravalla 13 oikein, ei kuitenkaan saa kuin 10 oikein tuloksen voitto summan.”
Lainaus: "jos sinulla on kaikki oikein niin varmasti saat 12,11,10 oikein riippuen harvastasi. Toki voi olla kaikki oikeinkin".
Lainaus: ”joten jos saat esim. -3 haravalla 13 oikein, niin paras tulos on silloin 10-13 oikein.”

Kommentti: Kaikissa yllä olevissa lainauksissa sotketaan käsitteet haravakaavio ja harava itse. Haravakaaviolla tarkoitan niiden vaihtoehtojen kokonaisuutta, jotka kussakin kohteessa on otettu mukaan. Siis esim. jos olen valinnut 4 täysinvaihdeltua ja 6 osittainvaihdeltua kohdetta, niin HARAVAKAAVIO voisi olla tällainen:

1
1x
1 2
---
1
1x2
x2
---
1
1x
1x2
---
1x2
1x
12
1x2

Nykyään tietojenkäsittelytekniikan edistyttyä on mahdollista, että kirjoitat vain tuon HARAVAKAAVION ja merkitset rastin oikeaan paikkaan kertomaan, minkä HARAVAN olet veikannut. Haravakaavio jätetään sellaisenaan sisään Veikkauksen systeemiin.

Kun itse harrastin vakioveikkausta 1960-luvun lopulla, minun piti ensin laatia haravakaavio ja sitten ottaa Valiosysteemit-kirja eteeni ja käsipelillä kirjoittaa HARAVAAN kuuluvat rivit soveltaen haravamallia. Kun nyt ei enää tarvitse itse tehdä haravan toteutusta, on helppo hairahtua luulemaan, että jos HARAVAKAAVIOSSA on 13 oikein, sama tulos löytyisi myös itse HARAVASTA.

Asian ymmärtämiseksi seuraava selvitys. Kun meillä on 13 kohdetta ja kaikissa on kolme mahdollista vaihtoehtoa, 1, x ja 2, niin erilaisia mahdollisia rivejä on olemassa 3 potenssiin 13 eli 1 594 323 kappaletta. Niiden kaikkien veikkaamista ei varmaan kenenkään kukkaro kestä, saati sitten että tämä menetelmä olisi kannattavaa. Siksi on olemassa erilaisia tapoja vähentää mukaan otettavien rivien määrää. Esimerkissäni valittiin kolme kohdetta, joissa vain yhtä tulosta pidetään mahdollisena. Sitten on kuusi kohdetta, joissa kaksi tulosta otetaan lukuun. Neljä kohdetta jätetään ”Herran haltuun” eli otetaan kaikki vaihtoehdot mukaan. Tämän prosessin jälkeen meillä on jäljellä enää 5 184 erilaista riviä HARAVAKAAVION ALUEELLA. (Lukumäärä on (2 potenssiin 6) kertaa (3 potenssiin 4) ).

Onko 5 184 riviä sellainen määrä, että lompakko kestää sen veikkaamisen? Todennäköisesti ei. Siksi systeemiä on edelleen pienennettävä. Voin kysyä itseltäni, mitä tulosta tavoittelen, ja sen mukaan valita haravan, jota aion soveltaa. Veikkaus tarjoaa kolme erilaista haravaa, joissa kaikissa on 4 täysinvaihdeltua ja 6 osittainvaihdeltua kohdetta. Erona näissä on vähimmäistakuu: -1, -2 tai -3.

-1 tarkoittaa, että jos oikea rivi sisältyy HARAVAKAAVIOON, niin itse haravasta löytyy rivi, joka eroaa oikeasta rivistä KORKEINTAAN yhdessä kohdassa.

-3 luonnollisesti tarkoittaa, että haravasta löytyy rivi, joka eroaa oikeasta rivistä KORKEINTAAN 3 kohdassa.

On kai selvää, että vähintään 10 oikein –tuloksen saavuttaminen on helpompaa kuin vähintään 12 oikein –tuloksen. Jos olet tyytyväinen vähintään 10 oikein –tulokseen, niin teet 24 rivin haravan. Jos haluat varmasti vähintään 11 oikein, niin teet 72 rivin haravan. Jos vaadit vähintään 12 oikein, teet 432 rivin haravan. Täysi varmuus 13 oikein –tuloksesta edellyttää noiden kaikkien 5 184 rivin veikkaamista.

Jos teet tuon 24 rivin haravan, niin olet ottanut HARAVAASI mukaan 24 riviä kaikkiaan 5 184 mahdollisesta rivistä. Koska tämä on vain pieni otanta (mutta kuitenkin riittävä 10 oikein –tuloksen varmaan saavuttamiseen), et voi ilman muuta olettaa saavasi HARAVAAN 13 oikein, vaikka HARAVAKAAVIOSSA olisikin 13 oikein.

Mitä paremman tuloksen haluat, sitä tiheämpää haravaa on käytettävä. Varma 12 oikein voidaan saavuttaa 432 rivillä eli 8,33% kaikista vaihtoehdoista otetaan mukaan. Varmaan 11 oikein -tulokseen vaaditaan vain 72 riviä eli 1,39%. Vähimmäistakuu on tulos, joka varmasti saavutetaan, jos oikea rivi sisältyy haravakaavioon. Vähimmäistakuuta parempi tulos on luonnollisesti myös mahdollinen, mutta silloin pitää olla tuuria.

Mistä sitten tietää, mitä rivejä haravassa on? Tämä ei ole mitään jälkikäteen suoritettua arvontaa niin kuin tuossa näytät ajattelevan. Jokaiseen haravaan sisältyvät rivit on julkaistu esim. täällä:



Siis jos olet tehnyt tuon 4 täysinvaihdeltua ja 6 osittainvaihdeltua sisältävän HARAVAKAAVION, niin voit tuosta katsoa, mitkä rivit noista 5 184 mahdollisesta tulivat mukaan esim. tuohon 24 rivin HARAVAAN.


Lainaus: ”Veikkausasiamiehiltä saat kullekin haravasysteemille tehdyn tarkistusoppaan, johon on painettu voiton antavat rivit.”

Kommentti: Tämä on puppua. Niihin on painettu haravaan sisältyvät rivit, ei voiton antavia rivejä!


Haravakaavio siis voi olla lähtökohtana rivimääriltään ja vähimmäistakuiltaan erilaisille haraville. Vähimmäistakuun toteutuminen edellyttää aina, että HARAVAKAAVIOSSA todella on 13 oikein!

Kuten todettu, Vakio on peli, jossa pyritään arvaamaan pelin voittaja. Valitsemalla 1 antaa pelaaja voiton kotijoukkueelle, X viittaa tasapeliin ja 2 antaa voiton vierasjoukkueelle. Järjestelmiä pelattaessa pelaaja voi asettaa useampia tilanteita kohteeseen, esimerkiksi 1X tai X2. Näistä kerrotaan myöhemmin osiossa järjestelmät ja haravat. Rivin hinta vaihtelee 0,10€ ja 0,25€ välillä riippuen pelattavasta vakiosta.
‍
Vakio 1 eli se perinteinen vakio pelataan joka lauantai. Tämä peli on vakiopeleistä edelleen ehdottomasti se suosituin peli. Peliä voi pelata aina muutamaa minuuttia ennen pelin sulkemisaikaa. Yleensä peliä pelataan jalkapallosta, mutta myös jääkiekosta pelaaminen on niin sanotussa perusvakiossa yleistä. Vakio 1 on perinteinen 13 kohteen vakio. Täten suurimman summan euroja voittaa se, joka arvaa kaikkien 13 pelin tulokset oikein. Jokaista ottelua ei kuitenkaan ole tarve saada oikein, vaan 13 kohteen pelissä jo 10 oikein tuo voittoja pelaajalle.
‍
Perinteisen vakiopelin lisäksi viikolla on muita vakiopelejä, jossa kohteiden määrä vaihtelee yleensä 9-12 välillä. Tämän lisäksi on tarjolla vakion pikkusisarta eli minivakiota. Pelissä pelataan samoja kohteita, kun varsinaisessa vakiossa, mutta kohteiden määrä ja voitonjako poikkeaa paljon perinteisestä vakiosta. Näitä viikolla pelattavia vakiopelejä on yleisimmin formula 1 -ajoihin, mutta valikoimasta voi löytyä vaikkapa jääkiekkoa tai muita harvinaisempia lajeja. Pelaaja voi halutessaan antaa koneen arpoa rivit, jolloin hommasta pääsee helpoimmalla. Tämä ei välttämättä kuitenkaan johda aina parhaaseen lopputulokseen. On hyvä ajatus selvittää itse pelit, voimasuhteet, lukea vetovihjeitä ja ylipäätään selvittää todennäköisyydet, jotta pelistä voisi voittaa rahaa suuremmalla todennäköisyydellä.

Katso Vakion kohteet ja tulokset

Takuu -1 tarkoittaa, että siinä on varmasti ainakin yksi -1-oikein-rivi eli tässä tapauksessa 9 oikein. Takuu-1-harava, verrattuna vastaavaan täydelliseen järjestelmään, ottaa mukaan karkeasti 10% järjestelmän riveistä, eli siinä on karkeasti 10% todennäköisyydellä tuo 10 oikein (esim. rastipekka-sivulta voi tarkistaa tuloksen). Takuu-1 haravan päävoiton todennäköisyys on siis luokkaa 10%, jos oikea rivi osuu siihen (ja takuu-2 haravan luokkaa 1-2%, yhden kerran on ilmoitettu että takuu-2 päävoitto on saatu).

Ylläoleva harava-esimerkki näyttää, että pystyrivi VVVVVV ei sisälly haravaan eli jos jos olet pistänyt 6 kertaa tuplat 1X ja näihin tulee 111111, niin et voi siinä voittaa päävoittoa vaan päävoitto-1 on maksimi (myös tulee kun on takuu -1). Täysosuma on siis kiinni sekä tuurista että taidosta/haravan tuntemisesta/mihin vaihtomerkki kannattaa pistää.

Itse olen voittanut pikkuvoittoja vakio-grand-prix:stä (missä harava on hyvä vaihtoehto), isot on ollut lähellä, mutta uskon, että kyllä niitäkin vielä tulee.